Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει ξεκινήσει μία, εν εξελίξει, κούρσα για το ποια ιδιωτική εταιρεία ή κρατικός οργανισμός στον κόσμο θα κατασκευάσει τον πιο ισχυρό υπολογιστή.

Έτσι κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνιση τους ολοένα και πιο ισχυροί υπερυπολογιστές, δηλαδή συστήματα που αποτελούνται από δεκάδες ή εκατοντάδες δικτυωμένες μεταξύ τους μονάδες, οι οποίες ενσωματώνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες επεξεργαστές. Αρχικά η πρωτοκαθεδρία στους υπερυπολογιστές ήταν καθαρά αμερικανική υπόθεση αλλά κάποια στιγμή μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και η Κίνα. Μάλιστα ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο ήταν μέχρι τώρα ο Sunway TaihuLight του Κινεζικού Εθνικού Υπερυπολογιστικού Κέντρου.

Ο Sunway TaihuLight βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, πίσω από δύο πραγματικά «τέρατα» του υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και έχουν κατασκευασθεί από την ΙΒΜ. Πρόκειται για τον υπολογιστή Summit και τον υπολογιστή Sierra. Ο Summit (που σημαίνει «Κορυφή») έχει επεξεργαστική ισχύ 148,6 petaflops, δηλαδή μπορεί να κάνει 148,6 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί, ενώ ο Sierra (94,6 petaflops) βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε για την εξέλιξη των υπολογιστών, από τον πρώτο που είχε μέγεθος δωματίου, μέχρι τα σύγχρονα έξυπνα κινητά και ρολόγια, επισκεφθείτε το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου (https://www.eef.edu.gr/el/to-idryma/kentro-epistimis-kai-tehnologias/ekthemata/), όπου μπορείτε ακόμη να πειραματιστείτε με τη δομή, τη λειτουργία και τον τρόπο προγραμματισμού τους. Αν λοιπόν είστε φίλοι της πληροφορικής μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνατότητές των υπολογιστών, να λύσετε αλγοριθμικά προβλήματα και γνωρίσετε τις διάφορες μεθόδους της κρυπτογραφίας.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ: O υπερυπολογιστής Summit είναι αυτή την στιγμή ο ισχυρότερος στον κόσμο. Credit: Wikipedia

κετ