Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, έχει δημιουργήσει την εκπαιδευτική δραστηριότητα με την ονομασία «Ταξιδιώτης της γραφής», που απευθύνεται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Έκτη), καθώς και στους μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου.

Η δημιουργία της δραστηριότητας αυτής προέκυψε από την ανάγκη να καλυφθεί η υπέρμετρη ζήτηση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορία της γραφής», που ήδη πραγματοποιείται στη βιβλιοθήκη μας.

Πρόκειται για εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή βαλίτσας, που παρέχεται μέσω δανεισμού στα σχολεία. Η διάρκεια του δανεισμού ορίζεται στη μία εβδομάδα και απαιτείται η απόκτηση κάρτας μέλους της βιβλιοθήκης (με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας) του παραλήπτη εκπαιδευτικού και αίτηση δανεισμού υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή του σχολείου.

Ο «Ταξιδιώτης της γραφής» παραλαμβάνεται και επιστρέφεται στις καθορισμένες ημερομηνίες από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Στις περιπτώσεις σχολείων που βρίσκονται εκτός Αθηνών, η μεταφορά πραγματοποιείται από εταιρία ταχυμεταφορών (courier).

Ο «Ταξιδιώτης της γραφής» περιέχει υλικό με το οποίο ο εκπαιδευτικός θα μπορέσει να διδάξει στους μαθητές την ιστορία της γραφής. Πιο συγκεκριμένα, από το υλικό που περιέχεται, ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες κάνοντας με αυτό τον τρόπο την κατανόηση του θέματος μια ευχάριστη διαδικασία ή να χρησιμοποιήσει την παρουσίαση (Powerpoint) που περιέχεται στο CD και μέσα από εικόνες και βίντεο να προβάλει παραστατικά την εξέλιξη της γραφής.

Για την καλύτερη προετοιμασία του εκπαιδευτικού και για την περαιτέρω ενημέρωσή του, παρέχονται και δύο βιβλία πολύ κατανοητά και αρκετά πλήρη όσον αφορά την κάλυψη του θέματος.

Επιπλέον, οι μαθητές μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα υλικά και τα όργανα γραφής του παρελθόντος δοκιμάζοντάς τα στην πράξη (γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν στη βαλίτσα και αναλώσιμα υλικά τα οποία αντικαθιστά μετά την χρήση τους η βιβλιοθήκη μας).

Σκοπός του «Ταξιδιώτη της γραφής» δεν είναι μόνο να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό στο έργο της μάθησης, αλλά και να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω αναζήτηση της γνώσης μέσα από την κάλυψη της περιέργειας του μαθητή, με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο.

Δείτε το βίντεο με τις εξαιρετικές δράσεις που υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας με αφορμή τον “Ταξιδιώτη της γραφής”.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210 9469631 – 32.

Ακολουθεί αναλυτικός κατάλογος του περιεχομένου της βαλίτσας

- 1 Βιβλίο: Robinson, Andrew, Ιστορία γραφής. - Αθήνα: Polaris, 2007
- 1 Βιβλίο: Ντόναχιου, Κάρολ, Ιστορία της γραφής. - Αθήνα: Μεταίχμιο, 2009
- 1 CD
- 1 Έντυπο δραστηριοτήτων (Μπορεί να φωτοτυπηθεί και να χρησιμοποιηθεί)
- 1 Μαυροπίνακας (Προς χρήση)
- 2 Μεταλλικές γραφίδες (Προς χρήση)
- 2 Ξύλινες γραφίδες (Προς χρήση)
- 1 Φτερό χήνας (Μόνο Παρουσίαση)
- 2 Πένες (Προς χρήση)
- 2 Πένες καλαμένιες (Προς χρήση)
- 1 Πινέλο καλλιγραφίας (Μόνο Παρουσίαση)
- 1 Μπουκαλάκι μελάνι (Προς χρήση) (αναλώσιμο)
- 1 Κάρβουνο ζωγραφικής (Προς χρήση) (αναλώσιμο)
- 1 Κιμωλία (Προς χρήση) (αναλώσιμο)
- 1 Πακέτο πηλός (Προς χρήση) (αναλώσιμο)
- 1 Στυπόχαρτο (Μόνο Παρουσίαση)
- 1 Δίσκος της Φαιστού (Μόνο Παρουσίαση)
- 1 Κεραμικό όστρακο (Μόνο Παρουσίαση)
- 2 Πλάκες γραφής με κερί (Προς χρήση)
- 1 Βιβλίο με δείγματα «χαρτιών» (Μόνο Παρουσίαση)
- 17 Καρτέλες με δείγματα γραφής
- 1 Καρτέλα με σύγχρονα υλικά γραφής
- 1 Φάκελος με στοιχεία για το σύστημα Braille


Παρατηρήσεις χρήσης υλικού:

(Προς χρήση) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά.
(Μόνο Παρουσίαση) Μπορούν να δουν και να περιεργαστούν τα υλικά αλλά όχι π.χ. να γράψουν πάνω τους.
(Αναλώσιμο) Μπορεί να καταναλωθεί.

 

 

 

 

 

 

β