Επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA (JPL) κατέθεσαν στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία μία επαναστατική πρόταση, η όποια, όπως έγινε γνωστό, εξετάζεται με προσοχή.

Η πρόταση αφορά στην κατασκευή ενός γιγάντιου ραδιοτηλεσκοπίου στο εσωτερικό ενός κρατήρα. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά στην δημιουργία ενός ραδιοτηλεσκοπίου με διάμετρο ενός χλμ. στο εσωτερικό ενός κρατήρα διαμέτρου 3-5 χλμ. ο οποίος θα βρίσκεται στην αθέατη πλευρά της Σελήνης και θα μετατραπεί επί της ουσίας στο «πιάτο» του τηλεσκοπίου.

Το τηλεσκόπιο ονομάστηκε LCRT (Lunar Crater Radio Telescope) και σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας θα κατασκευαστεί από ρομπότ. Οι συνθήκες της αθέατης πλευράς της Σελήνης και οι πολύ μεγάλες δυνατότητες του τηλεσκοπίου θα οδηγήσει σε εκπληκτικές ανακαλύψεις στον τομέα της κοσμολογίας . Τα βασικά πλεονεκτήματα έναντι ενός αντίστοιχου επίγειου τηλεσκοπίου είναι ότι το LCRT θα έχει τη δυνατότητα παρατήρησης σε συχνότητες μικρότερες των 30 MHz, στις οποίες η παρατήρηση από τη Γη είναι αδύνατη, καθώς η ακτινοβολίες σε αυτές τις συχνότητες ανακλώνται από την ιονόσφαιρα της Γης και ότι δεν θα έχει παρεμβολές από το ραδιο-θόρυβο που προκαλείται από επίγειες πηγές.

To τηλεσκόπιο θα λειτουργεί αυτόνομα χωρίς να χρειάζεται κάποιον να το χειρίζεται. Η NASA πάντως ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την πρόθεσή της να δημιουργήσει εντός της δεκαετίας μία μόνιμη επανδρωμένη βάση και οι αστροναύτες που θα βρίσκονται εκεί θα μπορούν μεταξύ άλλων να ελέγχουν ή να πραγματοποιούν, αν χρειάζεται, εργασίες ή αναβαθμίσεις στο τηλεσκόπιο αυτό, σε περίπτωση που αποφασιστεί η κατασκευή του.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Στην πρόταση των επιστημόνων της NASA υπήρχε και ένα σχέδιο του ραδιοτηλεσκοπίου στον κρατήρα της Σελήνης. Credit: Saptarshi Bandyopadhyay

κετ