Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA μετά από 17 έτη λειτουργίας, στα οποία μας μετέδωσε εικόνες και συνέλεξε δεδομένα από όλα τα μήκη και πλάτη του Σύμπαντος, θα ρίξει στις 29 Ιανουαρίου τις τελευταίες του ματιές στο Διάστημα και την επόμενη μέρα οι τεχνικοί της NASA θα το θέσουν εκτός λειτουργίας.

Το Spitzer είναι ένα διαστημικό παρατηρητήριο υπέρυθρης ακτινοβολίας το οποίο εκτοξεύθηκε το 2003. Πήρε το όνομα του από τον Αμερικανό επιστήμονα Λίμαν Σπίτζερ ο οποίος συνέλαβε πρώτος την ιδέα της χρήσης διαστημικών τηλεσκοπίων. Η λειτουργία του Spitzer βασιζόταν στο υγρό ήλιο που διατηρούσε τα όργανα του τηλεσκοπίου στην σωστή θερμοκρασία για να λειτουργούν ομαλά. Τον Μάιο του 2009 το ψυκτικό υγρό τελείωσε, ωστόσο με την βοήθεια της παθητικής ψύξης, η κάμερα IRAC συνέχισε να λειτουργεί. Παρόλα αυτά προοδευτικά το τηλεσκόπιο έχανε τις… δυνάμεις του και πλέον μπορεί να λειτουργεί μόνο 2,5 ώρες ημερησίως. To Spitzer συνέβαλε στην διεύρυνση των γνώσεων μας για την γένεση, την εξέλιξη και τον θάνατο των άστρων, στην ανακάλυψη εξωπλανητών, στην μελέτη ορισμένων από τους πλέον απομακρυσμένους γαλαξίες, στην διερεύνηση των συστατικών που τους απαρτίζουν κ.λπ., ενώ περισσότερες από 8.000 επιστημονικές έρευνες βασίστηκαν στα δεδομένα που συνέλεξε.

H NASA θα φιλοξενήσει ένα ζωντανό πρόγραμμα στις 20:00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά από την τηλεόραση της NASA:

https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public

Facebook Live: https://www.facebook.com/NASA

ΛΕΖΑΝΤΑ: Τις τελευταίες του εικόνες από το Σύμπαν θα μεταδώσει στις 29 Ιανουαρίου του διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Credit: NASA

π