Το τέταρτο μεγαλύτερο σώμα στην μεγάλη ζώνη αστεροειδών, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, είναι η Υγεία. Μέχρι σήμερα η Υγεία θεωρούνταν αστεροειδής, αλλά διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή συνέλεξε στοιχεία για την Υγεία, τα οποία δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Nature Astronomy».

Σύμφωνα με τις νέες παρατηρήσεις, η Υγεία πρέπει να πάρει… προαγωγή και να εισέλθει στην κατηγορία των νάνων πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία που δείχνουν ότι η Υγεία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να καταγράφεται ως νάνος πλανήτης.

Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, δεν είναι δορυφόρος άλλου σώματος, δεν έχει απομακρύνει μικρότερα σώματα από την περιοχή γύρω από την τροχιά της και έχει αρκετή μάζα, ώστε η δική της βαρύτητα της να είναι αυτή που της έχει προσδώσει το σχήμα της, το οποίο όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι σχεδόν σφαιρικό.

Οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν με ακρίβεια και την διάμετρο της Υγείας, η οποία είναι περίπου 430 km.

Η Υγεία είναι ένας ακόμη «παράξενος κόσμος» του Ηλιακού μας συστήματος.

Δείτε τη ψηφιακή παράσταση «Παράξενοι Κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και ταξιδέψτε σε ορισμένους από τους πιο «παράξενους» πλανήτες και δορυφόρους του Ηλιακού μας συστήματος.

 

Στην φωτογραφία, μία από τις εικόνες της Υγείας που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ερευνητές που μελέτησαν τον αστεροειδή, ο οποίος περιμένει τώρα την αναγνώρισή του ως νάνος πλανήτης.

Credit: ESO/Vernazza et al.

 

ιε