To διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σβήνει 30 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του και έχει να διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες από όσα έχει δει και καταγράψει όλα αυτά τα χρόνια στο Σύμπαν. Πέντε χρόνια μετά την εκτόξευσή του, το Hubble έστρεψε τα όργανά του στο Νεφέλωμα του Αετού και πιο συγκεκριμένα σε μία περιοχή αστρογένεσης, σχεδόν 7.000 έτη φωτός μακριά από την Γη, γνωστή με την ονομασία Pillars of Creation, που στην Ελλάδα αποδόθηκε ως οι «Πυλώνες της Δημιουργίας».

Η εικόνα αυτή με τα τρία νέφη κοσμικής ύλης έγινε διαχρονικά η διασημότερη φωτογραφία του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και μετατράπηκε στο σήμα κατατεθέν του.

Τα νέφη αυτά, που εκτείνονται για περίπου 5 έτη φωτός,  αποτελούνται κατά βάση από μοριακό υδρογόνο και σκόνη και είναι περιοχές γέννησης νέων άστρων. Καθώς, όμως, διαβρώνονται συνεχώς από την υπεριώδη ακτινοβολία και τους ισχυρούς αστρικούς ανέμων των γειτονικών τους νεαρών, γιγάντιων και υπέρθερμων άστρων, με το πέρασμα του χρόνου οι Πυλώνες ξεθωριάζουν όλο και πιο πολύ.

Πριν λίγες μέρες, οι επιστήμονες της NASA έδωσαν στην δημοσιότητα μία νέα εικόνα του αστρικού αυτού μαιευτηρίου που κατέγραψε ξανά το Hubble, αυτή την φορά όμως στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, με το οποίο μπορούμε να διεισδύσουμε πίσω από τα αέρια και την σκόνη που δυσχεραίνουν τις παρατηρήσεις στο ορατό. Αυτό που αποκαλύπτεται είναι μία διαφορετική, αλλά εξίσου εκπληκτική εικόνα, όπου οι τρεις πυλώνες φαίνονται πιο αχνοί και «ξεθωριασμένοι», αποκαλύπτοντας ένα καλειδοσκόπιο των νέων λαμπρών άστρων που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό τους.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Οι Πυλώνες της Δημιουργίας στο υπέρυθρο, σε νέα εικόνα που ελήφθη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Credit: NASA, ESA/Hubble and the Hubble Heritage Team

π