Ζήστε τη μοναδική εμπειρία ανάγνωσης επιλεγμένων βιβλίων μαζί με τα παιδιά σας απευθείας από το σπίτι σας!

Τρέχουσα Θεματική ενότητα – άξονας των συναντήσεων:
Μαθηματική Λογοτεχνία

Η φιλοσοφία της πρωτότυπης Λέσχης Ανάγνωσης που η Βιβλιοθήκη μας διοργάνωνε στους χώρους της για έξι συνεχείς χρονιές στο παρελθόν, μεταφέρθηκε από τα τέλη του 2020 εξ’ ολοκλήρου στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, λόγω των έκτακτων συνθηκών εξάπλωσης του COVID-19, αλλά και για να καλύψει τους φίλους μας από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το Θέατρο αναγνωστών (Readers Theatre), το οποίο αποτελεί μία στρατηγική ανάγνωσης και ξεκίνησε ως ένας τρόπος παρουσίασης της λογοτεχνίας σε δραματική μορφή. Στην πορεία της εξέλιξής του, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από διάφορες ηλικιακές ομάδες και σε διάφορες θεματικές περιοχές. Ιδιαιτέρως σε εφαρμογές που αξιοποιούν σενάρια με επιστημονικό περιεχόμενο, έχει διαπιστωθεί η ενίσχυση της κατανόησης επιστημονικών εννοιών.

Σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, τα παιδιά μαζί με ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους, συνεργάζονται για να γνωρίσουν τη χαρά της από κοινού ανάγνωσης, να βελτιώσουν την αναγνωστική τους ευχέρεια και τη σχέση τους με τα Μαθηματικά. Πιο συγκεκριμένα, έρχονται σε επαφή με αποσπάσματα επιλεγμένων βιβλίων μαθηματικής λογοτεχνίας, ολοκληρώνουν δραστηριότητες σχετικά με το περιεχόμενο των αποσπασμάτων, ζωντανεύουν τους ήρωες με τη φωνή τους και ολοκληρώνουν, πάντα σε συνεργασία, μαθηματικές προκλήσεις οι οποίες θα καλλιεργήσουν τη μαθηματική τους σκέψη και θα τους αποκαλύψουν τη διασκεδαστική πλευρά των Μαθηματικών.

Κάθε κύκλος του προγράμματος περιλαμβάνει συνολικά έξι συναντήσεις, δύο συναντήσεις για το κάθε επιλεγμένο βιβλίο, μέσω του προγράμματος Teams.

Επιλεγμένα βιβλίαΤα έξυπνα παιχνίδια του κου Πλάτωνα (Δημήτρης Παναγάκος), Φαντασία και Μαθηματικά (Ιωάννης Σταμέλος), Η μία και μοναδική μαύρη θρούμπα (Λέλα Στρούτση).

Τις συναντήσεις κάθε κύκλου μπορούν να παρακολουθήσουν οι ίδιοι συμμετέχοντες:

- Στην πρώτη συνάντηση για το κάθε βιβλίο (δηλαδή στην 1η, 3η και 5η συνάντηση) οι οικογένειες γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά και με το επιλεγμένο βιβλίο, κατανοούν την στρατηγική ανάγνωσης που θα αξιοποιηθεί, προσεγγίζουν το κείμενο, εξοικειώνονται με το μαθηματικό του περιεχόμενο και τις μαθηματικές προκλήσεις που πρέπει να ολοκληρώσουν.

- Στην δεύτερη συνάντηση για το κάθε βιβλίο (δηλαδή στην 2η, 4η και 6η συνάντηση), κάθε οικογένεια παρουσιάζει, μέσα από τους ρόλους των ηρώων, την τελική ανάγνωση του αποσπάσματος που έχει αναλάβει, και μοιράζεται με τις υπόλοιπες οικογένειες την επίλυση των Μαθηματικών Προκλήσεων, που σχετίζονται με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, η κράτηση θέσης όμως είναι απαραίτητη στο τηλέφωνο 210 9469641 από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30-16:30, καθώς και η συμπλήρωση της αίτησης και η αποστολή της στο logistics@eef.edu.gr.

β