Είστε έτοιμοι να εκτοξεύσουμε έναν πύραυλο; 3,2,1... Εκτόξευση!

Έφτασε η ώρα για το μεγαλύτερο επιστημονικό και τεχνολογικό γεγονός των τελευταίων δεκαετιών. Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή από τη Γη με προορισμό τον πλανήτη Άρη, χάρη στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου πυραύλου.

Σε καλούμε να γίνεις μέλος της ομάδας των ξεχωριστών επιστημόνων και μηχανικών που θα υλοποιήσουν αυτή τη διαστημική αποστολή.

Τα απαραίτητα προσόντα; Μεγάλη φαντασία, ατελείωτος ενθουσιασμός, αγάπη για τη γνώση και ομαδικό πνεύμα!

Ο στόχος; Να κατασκευάσεις τον πύραυλο, τη βάση εκτόξευσής του και να κάνεις το ταξίδι στον «κόκκινο πλανήτη»!

Το Ίδρυμα Ευγενίδου σας προσκαλεί στο νέο, καλοκαιρινό, διήμερο camp επιστήμης και τεχνολογίας «Space engineers: Αποστολή στον Άρη!». Τα παιδιά, σε ρόλο μηχανικών Διαστήματος, καλούνται να κατασκευάσουν έναν πύραυλο, να τον εκτοξεύσουν και να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά της πτήσης του.

Μέσα από πρωτότυπες, δημιουργικές και ψυχαγωγικές δράσεις επιστήμης και τεχνολογίας, τα παιδιά αναζητούν πληροφορίες και ανακαλύπτουν τους φυσικούς νόμους της κίνησης, της προώθησης και της πλοήγησης. Σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και κατασκευάζουν ένα σύγχρονο τεχνολογικό σύστημα που θα καταγράψει τα χαρακτηριστικά της πτήσης του πυραύλου τους και καταγράφουν τις περιπέτειές τους σε ένα stop-motion animation video! Την τελευταία ημέρα, στην τελετή λήξης, τα παιδιά θα εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί με γονείς και φίλους.

Το κόστος ανά παιδί είναι 40 € και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες και τα απαραίτητα υλικά γι’ αυτές. Σε κάθε διήμερο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 20 παιδιά. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κλείστε τώρα τη θέση σας και ελάτε να ζήσουμε μια πρωτόγνωρη καλοκαιρινή επιστημονική περιπέτεια!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Οι γονείς παρακαλούνται να έχουν φροντίσει για το κολατσιό (που διατηρείται εκτός ψυγείου) και ένα ελαφρύ γεύμα των παιδιών, τα οποία θα καταναλωθούν στα αντίστοιχα διαλείμματα. Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί τους ένα καπέλο για τον ήλιο, μια ζακέτα ή φούτερ λόγω κλιματισμού και ένα παγούρι με νερό.

Πρόγραμμα

1η ημέρα

8:45 – 9:00 Προσέλευση παιδιών
9:00 – 9:30 Η περιπέτεια ξεκινά! Παιχνίδια γνωριμίας
Τα παιδιά γνωρίζονται και φτιάχνουν ομάδες. Παράλληλα, ανακαλύπτουν τα χαρακτηριστικά της ζωής και συζητούν για το ενδεχόμενο να ανακαλύψουν ζωή στον Άρη! Ο καθένας αναλαμβάνει έναν ρόλο και ξεκινάμε! 
9:30 – 11:30 Ώρα για πυραυλική επιστήμη!
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις αρχές και τους νόμους της φυσικής και της χημείας που κρύβονται πίσω από την εκτόξευση, την προώθηση και την πλοήγηση ενός πυραύλου μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών πειραμάτων.
11:30 – 12:00 Διάλειμμα για κολατσιό
12:00 – 13:30 Πάμε στον Άρη!
Η αποστολή των παιδιών είναι η συμπλήρωση ενός online παιχνιδιού ερωτήσεων σχετικά με τον πλανήτη Άρη. Καλούνται να ανακαλύψουν τις κατάλληλες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Πότε έγινε η πρώτη αποστολή προς τον Άρη; Υπάρχει νερό στον «κόκκινο πλανήτη»; Γίνονται σεισμοί εκεί; Από τι αποτελείται η ατμόσφαιρά του; Ποιες περιοχές του είναι πιο φιλικές για να φιλοξενήσουν μελλοντικές αποστολές;
13:30 – 14:00 Διάλειμμα για φαγητό
14:00 – 15:30 3D Printing
Τα παιδιά μαθαίνουν για τις εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Διάστημα και σχεδιάζουν και τυπώνουν ένα πολύτιμο εξάρτημα για τον πύραυλό τους σε ειδικό πρόγραμμα σχεδίασης τρισδιάστατων αντικειμένων.
15:30 – 16:30 Περιήγηση και Ανακάλυψη!
Τα παιδιά περιηγούνται στα διαδραστικά εκθέματα επιστήμης και τεχνολογίας, και συλλέγουν χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία που θα τους βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη αποστολή!
16:30 Αποχώρηση

2η ημέρα

8:45 – 9:00 Προσέλευση παιδιών
9:00 – 11:00 Μελετάμε την πτήση του πυραύλου με την πλακέτα micro:bit
Τα παιδιά σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και κατασκευάζουν ένα σύστημα που θα καταγράψει τα χαρακτηριστικά της πτήσης του πυραύλου τους.
11:00 – 11:30 Διάλειμμα για κολατσιό
11:30 – 13:00 Stop motion animation video: Αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση
Τα παιδιά, αφού γνωρίσουν τις διαφορετικές τεχνικές δημιουργίας animation και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινούμενου σχεδίου, δημιουργούν ένα δικό τους βίντεο μικρής διάρκειας με θέμα την εκτόξευση ενός διαστημικού πυραύλου και την αρχική του πορεία προς το Διάστημα.
13:00 – 13:30 Διάλειμμα για φαγητό
13:30 – 15:00 Έτοιμοι για εκτόξευση; Κατασκευή της βάσης του πυραύλου
Τα παιδιά πραγματοποιούν τις τελευταίες δοκιμές και διορθώσεις και κατασκευάζουν μία ειδική πλατφόρμα-βάση, η οποία θα εξασφαλίσει την ασφαλή και επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου τους!
15:00 – 15:30 Εκτόξευση (προετοιμασία Τελετής Λήξης)
Τα παιδιά ετοιμάζονται για την εκτόξευση του πυραύλου τους!
15:30 – 16:30 Τελετή Λήξης & Παρουσίαση
Μετά από δύο μέρες εκπαίδευσης, σχεδιασμού, μελέτης και κατασκευών τα παιδιά είναι έτοιμα να εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους, παρουσία γονέων και φίλων.
3,2,1… Εκτόξευση!
16:30 Αποχώρηση

ιε