ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Πειράματα

...Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας

Ένα εντυπωσιακό ταξίδι γνωριμίας με τον φυσικό μας κόσμο μέσα από απλά καθημερινά παραδείγματα για μικρούς και μεγάλους.

Στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Αthena βρίσκεται η αμφιθεατρική Αίθουσα Πειραμάτων, χωρητικότητας 100 θέσεων, ένας καινοτόμος χώρος, όπου πραγματοποιούνται επιδείξεις πειραμάτων και ομιλίες για μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την «πρακτική» πλευρά της επιστήμης, και βλέπουν θεμελιώδεις επιστημονικές έννοιες να αποκτούν υπόσταση και εφαρμογή!

Μέσα από εντυπωσιακά πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας με απλά καθημερινά υλικά (πλαστικά μπουκάλια, χαρτί, μπάλες, σχοινιά, ξίδι, σόδα, αβγά κ.λπ.) και εξειδικευμένα επιστημονικά όργανα (καθοδικούς σωλήνες, γεννήτριες συχνοτήτων, στροβοσκόπια, μικροσκόπια κ.λπ.) οι επιδείξεις πειραμάτων κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν ότι η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία κρύβονται πίσω από κάθε πτυχή της ζωής και εμβαθύνουν συγχρόνως σε έννοιες, νόμους και φαινόμενα με απλό, ενδιαφέροντα και ευχάριστο τρόπο.

Στην Αίθουσα Πειραμάτων φιλοξενούνται επίσης ομιλίες επιστημόνων, παρουσιάσεις και σειρές εκδηλώσεων με επίκεντρο τις φυσικές επιστήμες και τη σύγχρονη τεχνολογία.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή (09:00-16:30, τελευταία είσοδος 15:00) πραγματοποιούνται επιδείξεις πειραμάτων για σχολικές ομάδες. Οι μαθητές παρατηρούν και εξερευνούν νόμους και φαινόμενα της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας που έχουν διδαχθεί στο σχολείο μέσα από σειρά πειραμάτων. Οι επιδείξεις πειραμάτων που απευθύνονται στις σχολικές ομάδες, συμβαδίζουν κυρίως με τη σχολική ύλη αλλά περιλαμβάνουν και πειράματα τα οποία παρουσιάζουν συναφή φαινόμενα και εφαρμογές.

Το Σάββατο και την Κυριακή (στις 12:00 και στις 16:00) το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εντυπωσιακές επιδείξεις πειραμάτων, οι οποίες αποκαλύπτουν την επιστήμη που κρύβεται σε καθημερινές μας συνήθειες και δραστηριότητες.

Πειράματα για το κοινό 

Εκρηκτική επιστήμη

Πειράματα για σχολικές ομάδες 

Φυσική 

Η φύση του φωτός (Γ΄ Γυμνασίου)

Η φύση του φωτός (Β΄ Λυκείου)

Ηλεκτρισμός (Γ΄ Γυμνασίου)

Ηλεκτρομαγνητισμός (Β΄ Λυκείου) 

Θερμοδυναμική (Β΄ Γυμνασίου) 

Θερμοδυναμική (Β΄ Λυκείου) 

Μηχανική (Β΄ και Γ΄ Λυκείου)

Μηχανική (Α΄ και Β΄ Λυκείου)

Μηχανική (Β΄ Γυμνασίου) 

Ταλαντώσεις – Κύματα (Γ΄ Γυμνασίου) 

 

Χημεία 

Από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο: Tαξίδι στην ύλη (Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου)

Από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο: Tαξίδι στην ύλη (Β΄ Λυκείου)

Η Χημεία στην καθημερινότητα και στο περιβάλλον (Γυμνάσιο – Λύκειο)

 

Βιολογία 

Από το κύτταρο στον άνθρωπο (Α΄ Γυμνασίου)

Από το κύτταρο στον άνθρωπο (Α΄ Λυκείου)

Η Βιολογία στη Φύση (Α΄ και Β΄ Γυμνασίου) 

Η Βιολογία στη Φύση (Γ΄ Λυκείου) 

Μοριακή Βιολογία και Γενετική (Γ΄ Γυμνασίου) 

Μοριακή Βιολογία και Γενετική (Β΄ και Γ΄ Λυκείου κατεύθυνσης)

ath