ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Ιστορία

Eκθέσεις Επιστήμης και Τεχνολογίας

1966-2016: Εκθέσεις αφιερωμένες στην τεχνική εκπαίδευση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

1966-1998

Οι Συλλογές Πειραμάτων Φυσικής και οι Αίθουσες Τεχνικών Εκθεμάτων του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιουργήθηκαν το 1966 και λειτούργησαν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στόχος τους ήταν η κάλυψη των ελλείψεων σε πειραματικό εξοπλισμό των σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης της μεταπολεμικής Ελλάδας και απώτερος σκοπός τους ήταν να συμβάλουν με επάρκεια στην ανάπτυξη της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας.

1999-2005

Το 1999 το Ίδρυμα αποφάσισε την ανακαίνιση του κτηρίου και των υποδομών του με στόχο την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του σκοπού του. Τον Σεπτέμβριο του 2003 ολοκληρώθηκαν δύο νέες πτέρυγες του Ιδρύματος, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και η Αίθουσα Διαδραστικών Εκθεμάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας «Μαριάνθη Σίμου». Το Ίδρυμα ανέθεσε την μελέτη και κατασκευή των διαδραστικών εκθεμάτων στο Διεθνές Γαλλικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Cité des Sciences et de l´Industrie».

Εν αναμονή των νέων εκθεμάτων, στον χώρο αυτόν, φιλοξενήθηκε τον Νοέμβριο του 2003, η πρώτη περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Επιστήμη των Αθλημάτων», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Εσωτερικό Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας

Εσωτερικό Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας
Photo Credits: ι.ε_

2006-2016

Τον Δεκέμβριο του 2006 ξεκίνησε την λειτουργία της η μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ), ένας πρότυπος χώρος που συνδύαζε την μάθηση με την ψυχαγωγία, και δεχόταν κατά μέσο όρο 25.000 επισκέπτες τον χρόνο. Από το 2006 έως και το 2016 η ΔΕΕΤ συνεισέφερε σημαντικά στην ενημέρωση του κοινού για τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Την δεκαετία 2006-2016 η ΔΕΕΤ υλοποίησε πολλά προγράμματα και πραγματοποίησε ειδικές εκδηλώσεις με στόχο να φέρει το κοινό κοντά στην επιστήμη και την τεχνολογία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για τις θετικές επιστήμες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε σειρά διαδραστικών αφηγήσεων, επιδείξεις πειραμάτων, εργαστήρια επιστήμης και τεχνολογίας, δημιούργησε οπτικοακουστικό υλικό και οργάνωσε πλήθος ομιλιών και παρουσιάσεων νέων Ελλήνων ερευνητών. Επίσης συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ επιστήμης άλλων φορέων και δημιούργησε ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για το κοινό που δεν είχε την δυνατότητα να επισκεφθεί την Έκθεση στον χώρο της.

Εξαρχής βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας που διέπνεε τη λειτουργία της Έκθεσης ήταν να εμπνεύσει την αγάπη για την επιστήμη και την τεχνολογία με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Μετά την επιτυχή δεκαετή λειτουργία της και δεδομένης της ραγδαίας εξέλιξης στην επιστήμη και την τεχνολογία, αποφασίστηκε ο πλήρης ανασχεδασμός της, προκειμένου να συμβάλει με τρόπο σύγχρονο και ουσιαστικό στην εκπαίδευση των νέων στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο.

ath