ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Ιστορία της γραφής

Από τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου στις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης | Ηλικίες: 11-18

Το βιωματικό αυτό εργαστήρι ταξιδεύει τους/τις μαθητές/τριες πίσω στον χρόνο, μέσα από τα μονοπάτια της ιστορίας της γραφής.

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος
Οι μαθητές/τριες ακολουθούν την ιστορική εξέλιξη της γραφής, ξεκινώντας μία διαδρομή από τις σπηλαιογραφίες, την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας έως και τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers).

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού στον χρόνο οι μαθητές ανακαλύπτουν τον τρόπο κατασκευής των υλικών της γραφής και καλούνται να ασχοληθούν δημιουργικά με αυτά. Αποτυπώνουν τα μηνύματά τους σε πηλό, κερί, πάπυρο, περγαμηνή, αλλά και σε γραφομηχανή, χρησιμοποιώντας καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, πένες, αλλά και φτερά χήνας! Επίσης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας μετατρέπουν το κείμενο που δημιούργησαν σε γραφή Braille.

Σκοπός – Εκπαιδευτικοί στόχοι
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές/τριες σε επαφή με τα είδη γραφής και τα υλικά της. Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές εξοικειώνονται με τους τρόπους κατασκευής των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά (πάπυρος, περγαμηνή, κύλινδρος κ.λπ.), και συνδέουν τη γραφή με τις επιστημονικές, πολιτισμικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Σε ποιους απευθύνεται
Σε μαθητές/τριες των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει ένα τμήμα, έως περίπου 28 μαθητές.

Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι μιάμιση ώρα. Αναλόγως με την τάξη που συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δίνεται έμφαση στο περιεχόμενο της αντίστοιχης σχολικής ύλης που διδάσκεται στην κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.

Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του ΥΠΕΕΘ (182509/Δ7).

Για να δείτε τις ημερομηνίες και τις ώρες διεξαγωγής, πατήστε εδώ.

β

Ίδρυμα Ευγενίδου

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Polaris

π

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ. προβολές
ΣΑΒ. 23/03/2019 - ΚΥΡ. 21/07/2019

Polaris

Tο διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής νύχτας | Ηλικίες: 5+