Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Η Βιβλιοθήκη του ΙΕ

Ιστορικό και σκοπός της Βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου άνοιξε τις πύλες της στις 7 Ιουνίου του 1966 και από τότε μέχρι σήμερα συμμετέχει αδιάλειπτα στην πραγματοποίηση του σκοπού του Ιδρύματος.

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου άνοιξε τις πύλες της στις 7 Ιουνίου του 1966, ημερομηνία των εγκαινίων του κτηρίου του Ιδρύματος στη Λεωφόρο Συγγρού, ως δανειστική βιβλιοθήκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι εργασίες όμως για τη σωστή σύσταση και την ορθή οργάνωσή της είχαν ξεκινήσει το 1962, όταν ακόμη τα γραφεία του Ιδρύματος στεγάζονταν στην οδό Πανεπιστημίου 10.

Η Βιβλιοθήκη υπηρετεί τον σκοπό του Ιδρύματος, που είναι η συμβολή του στην εκπαίδευση νέων ελληνικής υπηκοότητας στο επιστημονικό και τεχνικό πεδίο. Ο σκοπός αυτός καθορίζει και τη μορφή της βιβλιοθήκης ως εκπαιδευτικής, ειδικής βιβλιοθήκης σε θέματα θετικών επιστημών και τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Βιβλιοθήκη προσφέρει στη σπουδάζουσα νεολαία (μαθητές και σπουδαστές τεχνικών σχολών, φοιτητές Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου) τα κατάλληλα βοηθήματα για τις σπουδές τους. Ακόμη, προσφέρει στους τεχνικούς και επιστήμονες τη δυνατότητα ενημέρωσής τους για την πρόοδο στην τεχνολογία και στις επιστήμες, ώστε να βοηθούνται στην εργασία τους και να εξυπηρετούνται κατά την ενασχόλησή τους με την επιστημονική έρευνα.

Κύριο μέλημά της είναι επίσης και η προμήθεια βιβλίων, τα οποία υποδεικνύει η Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος και οι συγγραφείς των διδακτικών εγχειριδίων, ώστε να υπάρχουν σ’ αυτήν κατάλληλα βοηθήματα για τη συγγραφή των κειμένων.

Βιβλιοθήκη Ι.Ε

Βιβλιοθήκη Ι.Ε
Photo Credits: ι.ε_

Πρώτη περίοδος

Όταν η Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η συλλογή της απαρτιζόταν από περίπου 4.000 βιβλία και 250 τίτλους περιοδικών στην αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα, τα οποία αναφέρονταν σε όλους τους κλάδους των θετικών επιστημών, την τεχνολογία και τη ναυτιλία.  Παράλληλα, συμπεριέλαβε στη συλλογή της και τα πιο αντιπροσωπευτικά βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας. Απαιτήθηκε πολλή και συνεπής δουλειά, ώστε το Ίδρυμα να προσφέρει στο κοινό του μία πρότυπη βιβλιοθήκη για εκείνη την εποχή.  

Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Βιβλιοθήκης, από τις αρχές της δημιουργίας της έως σήμερα, είναι η χρήση πάντα των καταλληλότερων και πιο σύγχρονων μεθόδων και προτύπων. Για τη θεματική οργάνωση των συλλογών ακολουθήθηκε η Δεκαδική ταξινόμηση Dewey. Υιοθετήθηκε επίσης και η ευρετηρίαση, ως δεύτερη εργασία θεματικής περιγραφής.

Από τα πιο χρηστικά εργαλεία της Βιβλιοθήκης ήταν ο δίγλωσσος κατάλογός της και ο κατάλογος θεμάτων της, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί πρωτοποριακή εργασία, αφού τότε δεν υπήρχαν καθόλου βοηθήματα με καθιερωμένη ελληνική ορολογία, ιδιαίτερα στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για τον δανεισμό είχε επιλεγεί επίσης ένα απλό και εύχρηστο σύστημα.

Η εμπειρία και η γνώση σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Βιβλιοθήκης σε συνδυασμό με τα διεθνώς κρατούντα αποτυπώθηκαν σε δύο εγχειρίδια που προέκυψαν εκείνη την εποχή από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης:
Το 1970 εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου το βιβλίο με τίτλο «Η Βιβλιοθήκη: Οργάνωσις – Λειτουργία», το οποίο συνέγραψαν οι Ρωξάνη Φέσσα και Κάρη Λίτσα. Το εγχειρίδιο αυτό αξιοποιήθηκε από τη βιβλιοθηκονομική κοινότητα ως ο πρώτος οδηγός βιβλιοθηκονομίας στην ελληνική γλώσσα.
Το 1978 μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα, αναπτύχθηκε και συντάχθηκε η Δεκαδική ταξινόμηση Dewey για την Ελληνική ιστορία, από τις Ρωξάνη Φέσσα, Κάρη Λίτσα και Κλαίρη Λεντάρη. Το εγχειρίδιο αυτό εκδόθηκε από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων.

 

Οργάνωση βιβλιοθήκης

Οργάνωση βιβλιοθήκης
Photo Credits: ι.ε_

Οργάνωση βιβλιοθήκης
Από το 1962 μέχρι σήμερα

Από το 1962 που ξεκίνησε η οργάνωση της Βιβλιοθήκης έως σήμερα, οι συνθήκες άλλαξαν, τόσο σε σχέση με τις εξελίξεις στον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, όσο και σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας, και κατ’ επέκταση του αναγνωστικού κοινού των βιβλιοθηκών.

Έτσι και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου εκμεταλλεύτηκε τις εκάστοτε νέες συνθήκες, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του κοινού της, το οποίο αυξήθηκε θεαματικά με την πάροδο του χρόνου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε την επέκταση της Βιβλιοθήκης και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των υπηρεσιών της.

Η επέκτασή της αφορούσε τόσο τη διάθεση στη Βιβλιοθήκη επιπλέον χώρων του Ιδρύματος, όσο και τον εμπλουτισμό των συλλογών της με θεματικούς τομείς πέραν των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας και είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπλέον αναγνωστήρια και νέες θεματικές κατηγορίες.

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη μηχανοργάνωση του υλικού της το 1990, με απόλυτο σεβασμό στις βασικές αρχές πάνω στις οποίες οργανώθηκε αρχικά. Παράλληλα όμως με την εξέλιξη αυτή, η Βιβλιοθήκη εξελισσόταν και σε ένα ακόμη επίπεδο: άρχισε να περικλείει στις συλλογές της, πέραν του έντυπου, και ηλεκτρονικής μορφής υλικό ώστε να αποτελέσει πλέον μία συνηθισμένη στις μέρες μας μορφή βιβλιοθήκης, την «υβριδική».

Η ανάγκη για τη μετεξέλιξή της αυτή έγινε αισθητή αρχικά όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες βάσεις δεδομένων και γίνονταν αντιληπτές οι σημαντικές διευκολύνσεις που μπορούσαν να παρέχουν, αλλά κυρίως μετά την εμφάνιση του Διαδικτύου.

Το 1995, το Ίδρυμα Ευγενίδου απέκτησε πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω μόνιμης μισθωμένης γραμμής. Η Βιβλιοθήκη ανέλαβε και δημιούργησε τις πρώτες ιστοσελίδες του. Σε αυτές τις ιστοσελίδες οι απομακρυσμένοι χρήστες μπορούν να βρουν τον Ηλεκτρονικό Κατάλογό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος ήταν από τις πρώτες στην Ελλάδα που πρόσφερε στα μέλη της ελεύθερη χρήση του Διαδικτύου για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτό της εξέλιξής της, από τα τέλη του 2000 και μετά, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει αναπτύξει σειρά δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αυτές αποσκοπούν γενικά:

- Στην περαιτέρω κατανόηση από το αναγνωστικό κοινό των πληροφοριακών δυνατοτήτων που μπορεί να του προσφέρει μία βιβλιοθήκη.
- Στη γνωριμία του κοινού με τις θετικές επιστήμες, με ευχάριστο τρόπο.
- Στην αύξηση της αναγνωσιμότητας.
- Στη στήριξη των μελών της Βιβλιοθήκης για τη διά βίου εκπαίδευσή τους.

 

Κυριότερες δράσεις

Τα μαθήματα υπολογιστών
Από τον Οκτώβριο του 2006, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε συνεργασία με την ECDL Ελλάς, προσφέρει στα μέλη της το πρόγραμμα «Μαθήματα Η/Υ για ηλικίες 40+». Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε άτομα 40 ετών και άνω που δεν χειρίζονται με ευχέρεια ή καθόλου τις ψηφιακές υπηρεσίες και τους βοηθά να αποκτήσουν εξοικείωση με τις δυνατότητες του σύγχρονου υπολογιστή.

Οι βραδιές βιβλίου
Συναντήσεις και συζητήσεις με αφορμή ένα επιστημονικό βιβλίο, ή βιβλία μίας επιστημονικής ενότητας. Η πρωτοβουλία αυτή της βιβλιοθήκης αποσκοπεί από τη μία πλευρά στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με το επιστημονικό και κυρίως το ελληνικό επιστημονικό βιβλίο και από την άλλη με τα θεματικά πεδία που καλύπτουν τα παρουσιαζόμενα βιβλία.

Εκδηλώσεις για παιδιά
«Ένα βιβλίο, μια θαυμαστή περιπέτεια!» είναι ο γενικός τίτλος της επιτυχημένης σειράς εκδηλώσεων για παιδιά, που διοργανώνει το Νεανικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η σειρά αυτή αποτελεί το δημιουργικό όχημα, που παρέχει τη δυνατότητα στους νεαρούς της φίλους να προσεγγίσουν τη γνώση, να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο και τον θεσμό της βιβλιοθήκης, καθώς και να αναπτύξουν ενδιαφέρον για τις θετικές επιστήμες, με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό.

Η λέσχη ανάγνωσης
Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, μια «πειραγμένη» Λέσχη ανάγνωσης έχει δημιουργήσει από το 2015 η Βιβλιοθήκη. Σε αυτό το πρόγραμμα, τα παιδιά, μαζί με ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους συνεργάζονται για να γίνουν αυτόνομοι χρήστες της Βιβλιοθήκης, να αποκτήσουν νέες, ενδιαφέρουσες αναγνωστικές συνήθειες, να εξοικειωθούν με γνωστά έργα και να ανακαλύψουν τη σχέση τους με τις θετικές επιστήμες.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα
Η Βιβλιοθήκη υλοποιεί καθημερινά δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν ετησίως 3.000 μαθητές περίπου, από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Όλη η δραστηριότητα αυτή της Βιβλιοθήκης προσέλκυσε πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα να την επισκέπτονται κατά προσέγγιση 30.000 άτομα ετησίως και τα μέλη της από την ίδρυσή της να ανέρχονται σήμερα στα 55.000.

Από τις αρχές του 2018 η Βιβλιοθήκη βρίσκεται σε φάση ανασχεδιασμού με σκοπό τη βέλτιστη προσαρμογή της στις νέες συνθήκες και εξελίξεις. Ως εκ τούτου, στη νέα εποχή που διανύουμε, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου θα συνεχίσει να λειτουργεί ως "υβριδική", με έμφαση στην ανάπτυξη συλλογών από ψηφιακό υλικό, με σκοπό την ολοκληρωμένη υποστήριξη συγκεκριμένων ναυτιλιακών, επιστημονικών και τεχνικών τομέων αιχμής.

β