ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Εκθέματα

Διαδραστικά εκθέματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Ρομποτικής

Μέσα από την περιήγησή τους στη διαδραστική Έκθεση, μικροί και μεγάλοι παρατηρούν από κοντά, εξερευνούν, πειραματίζονται και γνωρίζουν βιωματικά τις βασικές αρχές των επιστημών, έννοιες των μαθηματικών, αλλά και σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα.

Γνωρίστε τον κόσμο των Επιστημών και της σύγχρονης Τεχνολογίας μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι εξερεύνησης και πειραματισμού. Δυο όροφοι με 57 διαδραστικά εκθέματα σας περιμένουν στο χώρο της Έκθεσης για να κάνουν αυτό το ταξίδι πραγματικότητα.

Μάθετε τις βασικές αρχές της Μηχανικής και του Ηλεκτρομαγνητισμού, πειραματιστείτε με Ήχο και Φως, εκμεταλλευτείτε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δείτε την εξέλιξη του Σύμπαντος πειραματιζόμενοι με τα εκθέματα Φυσικής.

Γνωρίστε τα δομικά στοιχεία της ύλης και της ζωής, δείτε μέσα από μικροσκόπια και «συνθέστε» DNA και χημικά μόρια αλληλεπιδρώντας με τα εκθέματα Χημείας και Βιολογίας.

Ακονίστε το μυαλό σας με γρίφους, εφαρμόστε στην πράξη μαθηματικά θεωρήματα και εξερευνήστε τις ιδιότητες της Γεωμετρίας μέσα από τη διάδραση με τα Μαθηματικά εκθέματα.

Παρατηρήστε ρομπότ εν δράσει, μάθετε για την εξέλιξη των υπολογιστών ή συνθέστε κομμάτι-κομμάτι τον ταχύτερο υπολογιστή εξερευνώντας τα εκθέματα Πληροφορικής και Ρομποτικής.

Οι παραπάνω δραστηριότητες αποτελούν μικρό μέρος των επιλογών που προσφέρει η Έκθεση. Μη μένετε θεατές, βιώστε από κοντά τον κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας!

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

Σχολικές ομάδες: Δευτέρα - Παρασκευή, 09:00 - 16:30 (τελευταία είσοδος 15:00)

Γενικό Κοινό: Σάββατο - Κυριακή, 11:00 - 19:00 (τελευταία είσοδος 17:00, ελάχιστος συνιστώμενος χρόνος επίσκεψης, 90 λεπτά).

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας - Ισόγειο

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας - Ισόγειο
Photo Credits: ι.ε_

Ισόγειο
Εκθέματα Φυσικής

Στο ισόγειο βρίσκονται εκθέματα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Φυσικής (Μηχανική, Ηλεκτρομαγνητισμός, Φως, Ήχος, Σύμπαν, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Ο επισκέπτης παρατηρεί, πειραματίζεται και εξοικειώνεται τόσο με κλασικά φαινόμενα όσο και με σύγχρονες εφαρμογές της Φυσικής.

Μέσω διαδραστικών εκθεμάτων ο επισκέπτης, μεταξύ άλλων, εξετάζει την επιταχυνόμενη κίνηση και την ελεύθερη πτώση, δημιουργεί στάσιμα και ηχητικά κύματα, μελετά τον τρόπο και τις αρχές λειτουργίας κινητήρων και δυναμό και κατανέμει αποτελεσματικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ένα νησί.

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας- Πρώτος όροφος

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας- Πρώτος όροφος
Photo Credits: ι.ε_

Πρώτος όροφος
Εκθέματα Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής & Ρομποτικής

Στον πρώτο όροφο, μέσα από τα εκθέματα Χημείας και Βιολογίας, ο επισκέπτης  δημιουργεί χημικές ενώσεις με τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα, γνωρίζει τα δομικά συστατικά της ζωής, όπως το DNA και το κύτταρο, παρατηρεί τον μικρόκοσμο με μικροσκόπια επαγγελματικού τύπου και μελετά λειτουργίες στις οποίες στηρίζεται η ζωή, όπως η φωτοσύνθεση και η αναπνοή.

Εξερευνά τον μαγικό κόσμο των Μαθηματικών, λύνοντας έξυπνους μαθηματικούς γρίφους και ερχόμενος/η σε επαφή τόσο με βασικές μαθηματικές έννοιες, όπως τον αριθμό π και το πυθαγόρειο θεώρημα, όσο και με σύγχρονους τομείς των μαθηματικών, όπως τις μη-ευκλείδειες γεωμετρίες και την Τοπολογία.

Εξοικειώνεται με την Πληροφορική, παρατηρώντας την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πειραματίζεται με τη δομή, τη λειτουργία και τον τρόπο προγραμματισμού τους. Δοκιμάζει ο ίδιος τις δυνατότητές του, λύνει αλγοριθμικά προβλήματα και γνωρίζει τις διάφορες μεθόδους της κρυπτογραφίας.

Έρχεται σε επαφή με τη Ρομποτική, προγραμματίζει ρομπότ, γνωρίζει τα διάφορα είδη αισθητήρων που χρησιμοποιούνται και βλέπει πώς η σύγχρονη αυτή τεχνολογία αποκτά εφαρμογές στη βιομηχανία.

κετ