Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Η επετειακή έκθεση

«Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης» 1821. Ο Αγώνας στην Θάλασσα

Η Έκθεση που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αποσκοπεί, μέσα από την προβολή αρχειακών τεκμηρίων, μουσειακών κειμήλιων και ψηφιακών εφαρμογών στην ανάδειξη της  συμβολής  και του ρόλου του εμπορικού και πολεμικού στόλου αλλά και των εμβληματικών ναυτικών προσωπικοτήτων του Αγώνα στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, ακολουθώντας τα ιστορικά γεγονότα από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Η έκθεση στηρίζεται σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό και μουσειακά αντικείμενα που προέρχονται από τα αρχεία και τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους, τα οποία διαφυλάσσουν τον μεγαλύτερο όγκο των αρχείων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης , από φορείς του εξωτερικού όπως το Archivio di Stato της Νάπολης (Ιταλία) αλλά και από την προσωπική συλλογή των Δημήτρη και Ανδρονίκης Κωστοπούλου.

Τα τεκμήρια πλαισιώνονται από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές. Στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ, με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών  αναπτύχθηκαν ακριβείς ψηφιακές αποτυπώσεις, σχέδια και εικονικές περιηγήσεις των πλοίων της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΙΠΤΗΛ) μέσω του Έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821, δημιούργησε ψηφιακές και εικονικές εφαρμογές.

Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει ο Πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους και καθηγητής Ιστορίας Νίκος Καραπιδάκης. Το σενάριο και την συγγραφή των κειμένων επιμελήθηκε η επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (Ι.Τ.Ε) και καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Τζελίνα Χαρλαύτη. Η αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία “Architectonofilia” και η δημιουργία της μουσικής σύνθεσης «Θάνατός δε επικυριαρχίαν απώλεσεν» που πλαισιώνει την έκθεση, ανήκει στον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Δημήτρη Πετσετάκη (Μέλος του ΣΕΣΗΜ).

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε περισσότερο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό αναφορικά με την έκθεση.

Διάρκεια Έκθεσης:
9 Ιουνίου 2021- 29 Μαϊου 2022

Ώρες – Ημέρες λειτουργίας:

Ώρες υποδοχής κοινού: Πέμπτη – Παρασκευή 17:00 - 20:00 & Σάββατο – Κυριακή 12:30 - 20:00. Δευτέρα έως Τετάρτη κλειστά.

Έως την Κυριακή 10 Απριλίου θα πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις: Πέμπτη & Παρασκευή 17:00 & 18:45 και Σάββατο & Κυριακή 12:30, 15:00, 17:00 και 18:30.

Από την Πέμπτη 14 Απριλίου οι ομαδικές ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται: Πέμπτη & Παρασκευή στις 17:00 και Σάββατο & Κυριακή στις 12:30. Τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας η έκθεση θα είναι επισκέψιμη χωρίς ξενάγηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη την έκδοση δωρεάν δελτίου εισόδου εδώ.

Οι ψηφιακές εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επισκέπτες άνω των 13 ετών.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών ευπρόσδεκτοι. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή και Χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα (SMS) στο τηλέφωνο 6985 903381 ή στο e-mail: logistics@eef.edu.gr.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου λαμβάνει και τηρεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές την τρέχουσα περίοδο.

Δείτε τα μέτρα ασφαλείας εδώ.

ιε