Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, είναι πλέον γεγονός ότι το όνειρο της ανθρωπότητας να φτάσει στα άστρα και να τα ψηλαφήσει με τα ίδια του τα χέρια, γίνεται καθημερινά πραγματικότητα εδώ πάνω στη Γη.

Κόψτε κάποιο λουλούδι. Δοκιμάστε ένα φρούτο. Χαϊδέψτε το πρόσωπό σας. Όλα αυτά είναι κομμάτια κάποιου άστρου. Ο Ήλιος μας, η Γη μας και τα πάντα πάνω της δημιουργήθηκαν από αστροϋλικά που εκτοξεύθηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια από κάποια καταστροφική αστρική έκρηξη.

Όλη η ύλη στα σώματά μας φτιάχτηκε στην «κόλαση» τέτοιων αστρικών θανάτων. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 7.000 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων άτομα. Ψηφιακά ο αριθμός αυτός είναι ίσος με το 7 ακολουθούμενο από 27 μηδενικά.

Από τον τεράστιο αυτόν αριθμό ατόμων το 67% είναι Υδρογόνο, ένα χημικό στοιχείο που γεννήθηκε την στιγμή της γέννησης το Σύμπαντος πριν από 14 σχεδόν δισεκατομμύρια χρόνια. Γεγονός που σημαίνει ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που αποτελούν το σώμα καθενός από εμάς έχουν ηλικία 14 δισεκατομμυρίων ετών.

Όλα τα υπόλοιπα χημικά στοιχεία γεννήθηκαν στο εσωτερικό των άστρων, στις θερμοπυρηνικές τους αντιδράσεις και στις επιθανάτιες αστρικές τους εκρήξεις. Χωρίς τις εκρήξεις των σουπερνόβα δεν θα υπήρχαν πλανήτες και δορυφόροι. Χωρίς τις σουπερνόβα δεν θα υπήρχε η Γη, δεν θα υπήρχαν βράχια και βότσαλα, δεν θα υπήρχαν φυτά και ζώα. Χωρίς τις εκρήξεις των σουπερνόβα, δεν θα υπήρχε ο άνθρωπος.

Είμαστε δηλαδή αστράνθρωποι που δημιουργηθήκαμε από χημικά στοιχεία φτιαγμένα στις θανατηφόρες εκρήξεις υπεργιγάντιων άστρων. Αστράνθρωποι που κοιτάζουμε τις μακρινές σουπερνόβα να εκρήγνηνται και να προσφέρουν υλικά για τη δημιουργία νέων άστρων, νέων πλανητών, και νέων ειδών ζωής. Είμαστε ένας αστρικός λαός που βομβαρδίζεται από τις κοσμικές ακτίνες των ίδιων αυτών εκρήξεων.

Οι εκρήξεις μακρινών άστρων εδώ και χιλιάδες χρόνια γέμισαν με ηλεκτρισμό την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τις αστραπές και τους κεραυνούς που καμιά φορά σκοτώνουν. Κι όλα αυτά γιατί κάπου, κάποτε, κάποιο άστρο εξερράγη.

Κάποια μέρα θα υπάρξουν κι άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν κι αυτοί από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.

credits: NASA

π