Μετά από 10 μήνες πτήσης στο Διάστημα, το διαστημικό σκάφος DART της NASA προσέκρουσε με επιτυχία στον αστεροειδή Δίμορφο Τρίτη 27 Σεπτέμβριου του 2022, στις 02:14 π.μ. (ώρα Ελλάδας), υλοποιώντας την πρώτη στην ιστορία προσπάθεια εκτροπής ενός αστεροειδούς από την αρχική του τροχιά. Η σύγκρουση αυτή έγινε προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος μια βιώσιμη τεχνική ελαχιστοποίησης του κινδύνου που συνεπάγεται η ανακάλυψη ενός αστεροειδούς ή κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας. Η τεχνική αυτή είναι γνωστή ως κινητική πρόσκρουση.

Η συχνότητα, φυσικά, της σύγκρουσης ενός αστεροειδούς με την Γη είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του. Όπως εξήγησε πρόσφατα και ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, διαστημικός επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή σε ορισμένα από τα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα της NASA, «αυτοί που έχουν διάμετρο πάνω από ένα χιλιόμετρο μπορεί να γίνουν καταστρεπτικοί για ολόκληρη τη Γη, αλλά οι πιθανότητες υπολογίζονται σε μία σύγκρουση κάθε 500.000 χρόνια. Συγκρούσεις με αστεροειδείς διαμέτρου 60 μέτρων υπολογίζεται ότι γίνονται μία κάθε 1.300 χρόνια κ.ο.κ.», λέει ο Σταμάτης Κριμιζής. «Πάντως, αν μιλάμε για έναν αστεροειδή διαμέτρου 30 μέτρων, η πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη μπορεί να φτάνει το 100% τα επόμενα 100 χρόνια, αν όμως μιλάμε για διάμετρο 140 μέτρων, πέφτει στο 10%».

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης ενός τέτοιου κινδύνου, η διαστημική αποστολή DART επιβεβαίωσε ότι μπορεί να πλοηγηθεί με επιτυχία μία διαστημοσυσκευή, ώστε να συγκρουστεί σκόπιμα με έναν αστεροειδή, προκειμένου να τον εκτρέψει από την αρχική του πορεία.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο αστεροειδής Δίμορφος έχει διάμετρο 160 m και περιφέρεται γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμο, ο οποίος έχει διάμετρο 780 m, ενώ κανένας από τους δύο αστεροειδείς δεν αποτελεί απειλή για τη Γη.

Πηγές:
NASA’s DART Mission Hits Asteroid in First-Ever Planetary Defense Test | NASA

Σταμάτης Κριμιζής: Η σύγκρουση με αστεροειδή είναι αναπόφευκτη | in.gr

Περισσότερες πληροφορίες για την διαστημική αποστολή DART στο άρθρο Εκτοξεύθηκε η αποστολή DART για την εκτροπή αστεροειδούς - ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (eef.edu.gr)

Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για τους αστεροειδείς και τους κομήτες από το βιβλίο της ψηφιακής παράστασης taxideutes-tou-hliakou-susthmatos.pdf (eef.edu.gr).

Φωτογραφία: Καλλιτεχνική αναπαράσταση του νέφους των «συντριμμιών» που εκτινάχθηκαν στο Διάστημα κατά την σύγκρουση της διαστημοσυσκευής DART πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο.

Credit: ESO/M. Kornmesser 

π