Ελάτε να εξερευνήσουμε τον κόσμο του προγραμματισμού μέσα από το περιβάλλον του Scratch, εκεί όπου με τη βοήθεια των blocks προγραμματισμού μπορούμε να φτιάξουμε μοναδικά παιχνίδια. Σε αυτήν τη σειρά εργαστηρίων θα δημιουργήσουμε το δικό μας παιχνίδι τύπου platformer.

Αρχικά, αφού χωριστούμε σε ομάδες, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία σχεδίασης θα φτιάξουμε μοναδικές πίστες, χαρακτήρες και animation για να αλλάζουν οι χαρακτήρες μορφή κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Θα προσθέσουμε εμπόδια αλλά και αντικείμενα που θα πρέπει να συλλέξει ο παίκτης. Στη συνέχεια θα προγραμματίσουμε τον παίκτη ώστε να κινείται και να αλληλεπιδρά κατάλληλα με τα υπόλοιπα αντικείμενα του παιχνιδιού όπως τα αντικείμενα παγίδες. Τέλος η κάθε ομάδα θα έχει την ευκαιρία να δημοσιεύσει και να μοιραστεί το παιχνίδι της με τους υπόλοιπους.

Στόχοι μας; Μέσα από τον προγραμματισμό των χαρακτήρων μας, να γνωρίσουμε τις μεταβλητές, τους τελεστές, τις προγραμματιστικές δομές όπως είναι η δομή επανάληψης και η δομή ελέγχου. Να εμπλουτίσουμε τις σχεδιαστικές μας ικανότητες δημιουργώντας τα δικά μας μοντέλα. Να εξασκήσουμε την αλγοριθμική μας σκέψη μέσα από τη σειρά εντολών που θα αναθέτουμε στους χαρακτήρες μας. Και φυσικά να συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα εργαλεία μας; Φυσικά τα blocks προγραμματισμού, η δημιουργικότητα και η περίσσια φαντασία μας. Το αποτέλεσμα; Το δικό μας platformer παιχνίδι!

utl