Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Ιστορία

Eκθέσεις Επιστήμης και Τεχνολογίας

1966-2016: Εκθέσεις αφιερωμένες στην τεχνική εκπαίδευση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

1966-1998

Συλλογές Πειραμάτων Φυσικής και Αίθουσες Τεχνικών Εκθεμάτων

Οι Συλλογές Πειραμάτων Φυσικής και οι Αίθουσες Τεχνικών Εκθεμάτων του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιουργήθηκαν το 1966 και λειτούργησαν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου έως και το 1998. Στα 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας τους εξελίσσονταν διαρκώς σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες και υποδέχτηκαν στους χώρους τους χιλιάδες επισκέπτες.

Οι Συλλογές Πειραμάτων Φυσικής και οι Αίθουσες Τεχνικών Εκθεμάτων του Ιδρύματος Ευγενίδου διέθεταν περισσότερες από 150 διατάξεις πειραμάτων Φυσικής, που κάλυπταν κυρίως θέματα Γενικής Μηχανικής, Ρευστομηχανικής και Θερμότητας. Πρότυπο για την δημιουργία τους ήταν το Deutsches Museum του Μονάχου.

Μεγάλη καινοτομία για την εποχή ήταν ότι διέθεταν ξεχωριστή αίθουσα με εκθέματα που είχαν παραχωρηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου από κορυφαία Επιστημονικά Ιδρύματα, Οργανισμούς, Εταιρείες και Βιομηχανίες όπως η ΒΡ ΕΛΛΑΔΟΣ Ltd, η SHELL Co Ltd, τα Ελληνικά Διυλιστήρια Πετρελαίου Α.Ε., η FORD, η OSRAM, η BOSCH, η M.A.N, η ΠΙΤΣΟΣ Α.ΣΤ. Α.Ε., η ΙΖΟΛΑ ΑΒΕΕ, η SIEMENS ΕΛΛΑΣ Α.Ε., τα Εργαστήρια Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ΔΕΗ Α.Ε., το Εργαστήριο Γεωδαισίας του ΕΜΠ, η Αεροπορία, η OLIVETTI, η SVENSKA, η ORIANT LINIEN, η PHILIPS κ.ά..

Στόχος των Συλλογών Πειραμάτων Φυσικής και των Αιθουσών Τεχνικών Εκθεμάτων ήταν να προσφέρουν στους μαθητές την δυνατότητα να γνωρίσουν την Φυσική μέσα στο Εργαστήριο, σε μία εποχή όπου στα σχολεία υπήρχε έλλειψη πειραματικού εξοπλισμού. Απώτερος σκοπός του Ιδρύματος Ευγενίδου μέσα από τις Συλλογές αυτές ήταν να συμβάλει στην ανάπτυξη της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης της Ελλάδας, έναν τομέα στον οποίο η χώρα μας υστερούσε έναντι άλλων χωρών.

Τις πρωτοπόρες και μοναδικές για την εποχή τους Συλλογές Πειραμάτων Φυσικής και Αίθουσες Τεχνικών Εκθεμάτων είχαν την δυνατότητα να επισκέπτονται τόσο οι μαθητές και οι σπουδαστές/φοιτητές όσο και το γενικό κοινό. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν μόνοι τους στον χώρο, να κατανοήσουν τους βασικούς νόμους της Φυσικής και να γνωρίσουν την λειτουργία των εκθεμάτων μέσω της διάδρασης. Η μέθοδος αυτή, η οποία βασιζόταν στα εκπαιδευτικά πρότυπα άλλων χωρών, ήταν άκρως καινοτόμα για την Ελλάδα. Η διάδραση με τα εκθέματα γινόταν πάντα υπό την καθοδήγηση του άριστα εκπαιδευμένου προσωπικού του Ιδρύματος.

Οι επισκέψεις των μαθητών των σχολείων και των σπουδαστών και φοιτητών ανώτερων και ανώτατων σχολών ξεκινούσαν πάντα με μία σύντομη εισηγητική ομιλία, η οποία βασιζόταν στα κείμενα των εκθεμάτων αλλά και στα ειδικά ενδιαφέροντα της κάθε ομάδας.

1999-2005

Το 1999 το Ίδρυμα αποφάσισε την ανακαίνιση του κτηρίου και των υποδομών του με στόχο την αποτελεσματικότερη εκτέλεση του σκοπού του. Τον Σεπτέμβριο του 2003 ολοκληρώθηκαν δύο νέες πτέρυγες του Ιδρύματος, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και η Αίθουσα Διαδραστικών Εκθεμάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας «Μαριάνθη Σίμου». Το Ίδρυμα ανέθεσε την μελέτη και κατασκευή των διαδραστικών εκθεμάτων στο Διεθνές Γαλλικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Cité des Sciences et de l´Industrie».

Εν αναμονή των νέων εκθεμάτων, στον χώρο αυτόν, φιλοξενήθηκε τον Νοέμβριο του 2003, η πρώτη περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Επιστήμη των Αθλημάτων», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Εσωτερικό Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας

Εσωτερικό Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας
Photo Credits: ι.ε_

2006-2016

Τον Δεκέμβριο του 2006 ξεκίνησε την λειτουργία της η μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ), ένας πρότυπος χώρος που συνδύαζε την μάθηση με την ψυχαγωγία, και δεχόταν κατά μέσο όρο 25.000 επισκέπτες τον χρόνο. Από το 2006 έως και το 2016 η ΔΕΕΤ συνεισέφερε σημαντικά στην ενημέρωση του κοινού για τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

Την δεκαετία 2006-2016 η ΔΕΕΤ υλοποίησε πολλά προγράμματα και πραγματοποίησε ειδικές εκδηλώσεις με στόχο να φέρει το κοινό κοντά στην επιστήμη και την τεχνολογία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για τις θετικές επιστήμες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε σειρά διαδραστικών αφηγήσεων, επιδείξεις πειραμάτων, εργαστήρια επιστήμης και τεχνολογίας, δημιούργησε οπτικοακουστικό υλικό και οργάνωσε πλήθος ομιλιών και παρουσιάσεων νέων Ελλήνων ερευνητών. Επίσης συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ επιστήμης άλλων φορέων και δημιούργησε ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για το κοινό που δεν είχε την δυνατότητα να επισκεφθεί την Έκθεση στον χώρο της.

Εξαρχής βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας που διέπνεε τη λειτουργία της Έκθεσης ήταν να εμπνεύσει την αγάπη για την επιστήμη και την τεχνολογία με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Μετά την επιτυχή δεκαετή λειτουργία της και δεδομένης της ραγδαίας εξέλιξης στην επιστήμη και στην τεχνολογία, αποφασίστηκε ο πλήρης ανασχεδιασμός της, προκειμένου να συμβάλει με τρόπο σύγχρονο και ουσιαστικό στην εκπαίδευση των νέων στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο.

κετ