Στις 24 Αυγούστου συμπληρώνονται 14 χρόνια από τότε που η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomy Union, IAU) έλαβε την απόφαση να «υποβιβάσει» τον Πλούτωνα, τον ένατο μέχρι τότε πλανήτη του Ηλιακού συστήματος, στην κατηγορία του νάνου πλανήτη.

Σύμφωνα με την σχετική πρόταση της IAU, προκειμένου ένα ουράνιο σώμα να θεωρείται πλανήτης θα πρέπει να ικανοποιεί τα ακόλουθα τρία κριτήρια:

α) να περιφέρεται γύρω από ένα άστρο,

β) να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε η ίδια του η βαρύτητα να του έχει προσδώσει σφαιρικό σχήμα και

γ) να έχει «καθαρίσει» την τροχιά του από κάθε άλλο μικρότερο ουράνιο σώμα που δεν είναι δορυφόρος του, είτε αφομοιώνοντας κάποια από αυτά είτε εκσφενδονίζοντας κάποια άλλα μακριά μέσω βαρυτικών αλληλεπιδράσεων.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση, προσδιορίζονται ακόμα δύο νέες κατηγορίες ουράνιων σωμάτων, οι «νάνοι πλανήτες» και τα «μικρά ουράνια σώματα του Ηλιακού συστήματος». Οι νάνοι πλανήτες είναι ουράνια σώματα, τα οποία «υπακούουν» μόνο στα δύο πρώτα κριτήρια και τα οποία δεν είναι δορυφόροι. Οτιδήποτε περισσεύει, για παράδειγμα αστεροειδείς και κομήτες, ανήκουν στην τρίτη κατηγορία. Η πλειονότητα των αστρονόμων που δήλωσαν παρόντες στην 26η Γενική Συνέλευση της IAU ψήφισαν υπέρ αυτής της πρότασης, υποβαθμίζοντας έτσι τον Πλούτωνα σε νάνο πλανήτη, ενώ η Δήμητρα, που μέχρι πρότινος ήταν ο μεγαλύτερος αστεροειδής του Ηλιακού συστήματος, καθώς και η Έριδα, ανήκουν πλέον στην συνομοταξία των νάνων πλανητών.

Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό της απόφασης εκείνης μπορείτε να βρείτε στο άρθρο «Η διαμάχη για τον Πλούτωνα τελείωσε… ή μήπως όχι;», στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eef.edu.gr/el/arthra/i-diamahi-gia-ton-ploutona-teleiose/

Διαβάστε και αυτό: «Ο Πλούτωνας, η ζώνη Kuiper και οι Νέοι Ορίζοντες»

https://www.eef.edu.gr/el/arthra/o-ploutonas-i-zoni-kuiper-kai-oi-neoi-orizontes/

π