Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετείχε στους «Ελληνογαλλικούς Διαλόγους» με θέμα «Η Διπλωματία στην Εποχή των Γεωπολιτικών Αναθεωρήσεων-Στα ίχνη του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή», που πραγματοποιήθηκαν στην Ορεστιάδα, συγκεντρώνοντας προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, διπλωματικό και θεσμικό χώρο της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Στους «Ελληνογαλλικούς Διαλόγους» παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, και ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο για τις σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις, την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και τις νέες προκλήσεις της πράσινης μετάβασης.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, αναφέρθηκε στις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που διαμορφώνουν τη νέα διεθνή πραγματικότητα, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια πλέον δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά ταυτόχρονα ενεργειακή, τεχνολογική, οικονομική και ναυτιλιακή. Όπως τόνισε, «η γεωγραφία επιστρέφει στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής», με τις θαλάσσιες οδούς, τις ενεργειακές διαδρομές και τις κρίσιμες υποδομές να καθορίζουν όλο και περισσότερο τη διεθνή ισχύ και επιρροή.