Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των σχολείων στο πρόγραμμα της ιστορίας της γραφής, τον Νοέμβριο του 2011 η Βιβλιοθήκη του ΙΕ δημιούργησε μία ακόμη δραστηριότητα με τίτλο «Ο ταξιδιώτης της γραφής», για την συμπληρωματική εξυπηρέτηση των σχολείων.

Πρόκειται για εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή βαλίτσας, που παρέχεται δωρεάν προς δανεισμό στα σχολεία. Ο «ταξιδιώτης της γραφής» περιέχει βιβλία, παρουσίαση (Powerpoint), παιχνίδια, δραστηριότητες, υλικά και όργανα γραφής, δηλαδή κατάλληλο υλικό, με το οποίο ο εκπαιδευτικός μπορεί να διδάξει την ιστορία της γραφής στην τάξη του.  

Από το υλικό που περιέχεται μπορεί ο εκπαιδευτικός να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο την κατανόηση του θέματος σε μία ευχάριστη διαδικασία.

Μπορούν επίσης οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα υλικά και τα όργανα γραφής του παρελθόντος, δοκιμάζοντάς τα στην πράξη (γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν στη βαλίτσα και αναλώσιμα υλικά, τα οποία αντικαθιστά μετά τη χρήση τους η Βιβλιοθήκη μας). Ο εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση της παρουσίασης (Powerpoint) που περιέχεται στο CD και στο οποίο παρουσιάζεται, μέσα από εικόνες και βίντεο, η εξέλιξη της γραφής.

Για την καλύτερη προετοιμασία του εκπαιδευτικού και για την περαιτέρω ενημέρωσή του, παρέχονται και δύο βιβλία κατανοητά και πλήρη όσον αφορά στην κάλυψη του θέματος.

Σκοπός του «Ταξιδιώτη της γραφής» δεν είναι μόνο να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό στο έργο της μάθησης, αλλά και να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω αναζήτηση της γνώσης μέσα από την κάλυψη της περιέργειας του μαθητή, με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο.

Σημείωση: Τη δαπάνη για την αποστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στα δημόσια σχολεία εκτός Αθηνών, αναλαμβάνει το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ακολουθεί αναλυτικός κατάλογος του περιεχομένου της βαλίτσας:
1 Βιβλίο: Robinson, Andrew, Ιστορία γραφής. - Αθήνα: Polaris, 2007
1 Βιβλίο: Ντόναχιου, Κάρολ, Ιστορία της γραφής. - Αθήνα: Μεταίχμιο, 2009
1 CD
1 Έντυπο δραστηριοτήτων
1 Μαυροπίνακας
2 Μεταλλικές γραφίδες
2 Ξύλινες γραφίδες
1 Φτερό χήνας
2 Πένες
2 Πένες καλαμένιες
1 Πινέλο καλλιγραφίας
1 Μπουκαλάκι μελάνι (αναλώσιμο)
1 Κάρβουνο ζωγραφικής (αναλώσιμο)
1 Κιμωλία (αναλώσιμο)
1 Πακέτο πηλός (αναλώσιμο)
1 Στυπόχαρτο
1 Δίσκος της Φαιστού
1 Κεραμικό όστρακο
2 Πλάκες γραφής με κερί
1 Βιβλίο με δείγματα «χαρτιών»
17 Καρτέλες με δείγματα γραφής
1 Καρτέλα με σύγχρονα υλικά γραφής
1 Φάκελος με στοιχεία για το σύστημα Braille 

Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του ΥΠΕΠΘ.

Πατήστε παρακάτω στην επιλογή «ΟΛΑ ΤΑ VIDEOS» για να δείτε τη βαλίτσα και το περιεχόμενό της.

β