Στα μέσα Ιουλίου του 2023, στην κορυφή του Cerro Armazones στην έρημο Atacama της Χιλής, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του γιγάντιου τηλεσκοπίου ELT κατά το ήμισυ.

Το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο της Ευρώπης (Ε-ELT), που κατασκευάζεται από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO), θα είναι, όταν ολοκληρωθεί το 2028, το μεγαλύτερο επίγειο τηλεσκόπιο στον κόσμο.

Το Ε-ELT θα βλέπει στο ορατό και στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και θα αποτελείται από ένα κύριο κάτοπτρο με διάμετρο 39 m, το οποίο θα συναρμολογηθεί από την συνένωση 798 πανομοιότυπων εξαγωνικών τμημάτων, καθώς και από 4 ακόμη μικρότερα κάτοπτρα. Αυτή την στιγμή οι μηχανικοί και τεχνικοί του έργου συναρμολογούν την δομή του θόλου του τηλεσκοπίου, ενώ τα κάτοπτρα του τηλεσκοπίου κατασκευάζονται από εταιρείες στην Ευρώπη.

Η κατασκευή του Ε-ELT ξεκίνησε το 2014, όταν η κορυφή του Cerro Armazones ισοπεδώθηκε για να δημιουργηθεί ο χώρος για το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι είναι βέβαιοι ότι η ολοκλήρωση του υπόλοιπου 50% θα γίνει πολύ πιο γρήγορα από το πρώτο μισό, το οποίο επηρεάστηκε από την πανδημία COVID-19.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το τηλεσκόπιο ELT στον ακόλουθο σύνδεσμο: Το εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο της Ευρώπης - ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (eef.edu.gr)

Πηγή: ESO’s Extremely Large Telescope is now half completed | ESO

π