ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Ποιοι είμαστε

Γνωρίστε το προσωπικό της βιβλιοθήκης μας

Η ομάδα της Βιβλιοθήκης αποτελείται από εξειδικευμένους βιβλιοθηκονόμους, με εμπειρία στον χώρο, λάτρεις των βιβλιοθηκών και της πληροφόρησης.

Κάθε μέλος της ομάδας έχει έναν βασικό τομέα ευθύνης, αλλά όλοι/ες είναι ενήμεροι/ες και συμμετέχουν σε όλες τις υπηρεσίες και δραστηριότητές της, γιατί όλων προτεραιότητα και κύριο μέλημα είναι η αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες για την άμεση και αποδοτική εξυπηρέτησή τους. 

Στόχος όλων είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος μάθησης, που προσφέρει άνεση και φιλικότητα, ενός περιβάλλοντος που εμπνέει την αναζήτηση της γνώσης. 


Χαρά Μπρίντεζη
Βιβλιοθηκονόμος, PhD 

Η Χαρά Μπρίντεζη είναι βιβλιοθηκονόμος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Ιονίου Πανεπιστημίου (2005), της κατεύθυνσης: «Διοίκηση και οργάνωση βιβλιοθηκών με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες της πληροφορίας» και διδακτορικού διπλώματος από το ίδιο Πανεπιστήμιο (2018) με θέμα διατριβής την εφαρμογή αποτελεσμάτων διερεύνησης πληροφοριακής συμπεριφοράς σε προγράμματα πληροφοριακής παιδείας. 

Εργάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου από το 1987, ενώ από το 1996 είναι η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα βιβλιοθηκονομικά συνέδρια και εκδηλώσεις, τόσο ως μέλος οργανωτικής επιτροπής όσο και με ανακοινώσεις, έχει υπάρξει μέλος και συνεχίζει να συμμετέχει σε επιτροπές και συνεργατικά σχήματα (όπως στην επιτροπή του ΥΠΕΠΘ για την επιλογή του υλικού των συλλογών των σχολικών βιβλιοθηκών, στην επιτροπή του ΕΚΤ και του ΥΠΕΠΘ για τη δημιουργία του Θησαυρού Ελληνικών Όρων, στην Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών και στο Δίκτυο Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών). 

Η Χαρά έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μέριμνα για την ανάπτυξη των συλλογών της Βιβλιοθήκης, την ανάπτυξη του Συστήματος Αυτοματισμού της, του δικτυακού τόπου και των κοινωνικών μέσων της, τις προωθητικές ενέργειες ανάδειξης της Βιβλιοθήκης και τη δημοσίευση του πολυποίκιλου έργου της, τη διοργάνωση δράσεων για μικρούς και μεγάλους. Κυρίως όμως φροντίζει για τη συντονισμένη δράση της ομάδας της, αλλά και για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με άλλες βιβλιοθήκες, σχολεία και φορείς, με στόχο τη διεύρυνση των υπηρεσιών προς τους αναγνώστες.

Η Ελένη Τσαλάγκα εργάζεται στη Βιβλιοθήκη από το 1990 και είναι απόφοιτη του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθηνών. Έχει εργαστεί επίσης στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και έχει οργανώσει αρκετές ιδιωτικές συλλογές. 

Η Ελένη συμμετέχει στην επιλογή υλικού για την ανανέωση των συλλογών της Βιβλιοθήκης και έχει αναλάβει την επεξεργασία του (καταλογογράφηση, θεματική ανάλυση, ταξινόμηση). Επίσης, έχει τον συντονισμό όλων στις υπηρεσίες Δανεισμού, Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης κοινού από απόσταση, μέσω τηλεφώνου, email κ.λπ. 

Πάντα θυμάται και προσπαθεί να πραγματοποιεί τη συμβουλή της πρώτης της προϊσταμένης κας Κλαίρης Λεντάρη, που είναι και η διαχρονική άποψη των βιβλιοθηκονόμων του Ιδρύματος: «Να φροντίζετε να μην φεύγει κάποιος από τη βιβλιοθήκη απογοητευμένος από την εξυπηρέτησή σας. Ακόμη κι αν δεν έχετε το υλικό που αναζητά, να σκεφτείτε και να τον οδηγήσετε στην πηγή που θα το βρει»

Είναι ο άνθρωπος που θα σας υποδεχτεί τις περισσότερες φορές που θα επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη. 

Ο Δημήτρης Κουρουβακάλης είναι μέλος της ομάδας της Βιβλιοθήκης από το 2001. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθηνών και του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης  και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί επίσης σε διάφορες Βιβλιοθήκες και Αρχεία, όπως στην Ευώνυμο Οικολογική βιβλιοθήκη, στη βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου (πρακτική άσκηση), στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και στο Αρχείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ο Δημήτρης έχει στην ευθύνη του τη διαχείριση, καταλογογράφηση και τεκμηρίωση περιοδικών εκδόσεων και ηλεκτρονικών πόρων, καθώς και την οργάνωση των ψηφιακών συλλογών για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και τη Ναυτιλία. Παράλληλα συμμετέχει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων της βιβλιοθήκης. 

Για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχει αναλάβει, έχει  παρακολουθήσει ποικιλία εκπαιδευτικών σεμιναρίων online και διά ζώσης για τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, καθώς και για τους σύγχρονους τρόπους αναζήτησης και έρευνας.   

Είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να αναζητήσετε όταν χρειάζεστε αρθρογραφία είτε ελληνική είτε ξενόγλωσση.

 

H Κατερίνα Πετροπούλου εργάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου από το 2011. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας, με κατεύθυνση τα Παιδαγωγικά, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Τεχνολογικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αθήνας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (MSc) στην Ηλεκτρονική Μάθηση από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.   

Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και για οικογένειες καθώς και στον συντονισμό ομάδων, μετά τη σχετική απασχόλησή της σε διάφορους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς. 

Η Κατερίνα έχει κυρίως την ευθύνη του παιδαγωγικού σχεδιασμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης για σχολικές ομάδες, ενώ είναι η υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης της Λέσχης ανάγνωσης για γονείς και παιδιά. Επίσης, απασχολείται στις υπηρεσίες Δανεισμού, Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης κοινού, στην επεξεργασία νέου υλικού και στην καταλογογράφηση. 

Είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να αναζητήσουν οι νεότεροι φίλοι της Βιβλιοθήκης εάν επιθυμούν να βρουν τον δρόμο τους ανάμεσα στα νεανικά βιβλία.

β