Γενικές Πληροφορίες

- Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, αισθητηριακές βλάβες και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11) (αλυσίδα προσβασιμότητας).
- Διατίθενται θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ: Εξωτερικός χώρος στάθμευσης για ΑμεΑ με σήμανση (οδός Πεντέλης 11), καθώς και χώρος στάθμευσης, εντός του κτηρίου, για οχήματα ανθρώπων με κινητική αναπηρία (είσοδος από οδό Ελληνίδων). Για την στάθμευση εντός του κτηρίου απαραίτητη είναι η προηγούμενη συνεννόηση στο τηλέφωνο 210 94 69 600.
- Σε όλους τους ορόφους του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/τριών αναπηρικού αμαξιδίου.
- Διατίθενται αναπηρικά αμαξίδια, τα οποία το κοινό μπορεί να δανειστεί, άνευ κόστους, για την επίσκεψή του.
- Υπάρχουν χώροι υγιεινής για εξυπηρέτηση ΑμεΑ (επίπεδο ορόφου: ‒1).
- Διατίθενται χώροι υγιεινής με αλλαξιέρες για βρέφη (επίπεδο ορόφου: ‒1).
- Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
- Τα ενημερωτικά έντυπα του Ιδρύματος Ευγενίδου προσφέρονται σε Braille και μεγαλογράμματη γραφή και είναι διαθέσιμα στις Πληροφορίες (Ισόγειο, Είσοδος από οδό Πεντέλης 11).
- Δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή και Χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα (SMS) στο τηλέφωνο 6985 903381 ή με e-mail στο: logistics@eef.edu.gr


Σταθμοί εργασίας

Το Ίδρυμα, με απώτερο στόχο να διασφαλίσει στα Άτομα με Αναπηρία ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής της Βιβλιοθήκης, προμηθεύθηκε σειρά προϊόντων προσβασιμότητας για τον εξοπλισμό εγκαθιστώντας Σταθμούς Εργασίας στον χώρο της.

Οι Σταθμοί αυτοί επιτρέπουν σε Άτομα με Αναπηρία, να χρησιμοποιούν Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές των Σταθμών Εργασίας και να έχουν πρόσβαση στις συλλογές της Βιβλιοθήκης και στο Διαδίκτυο.

Οι κατηγορίες Ατόμων με Αναπηρία που υποστηρίζονται είναι: άτομα με περιορισμό όρασης, άτομα με κινητικά προβλήματα, (κυρίως στα άνω άκρα ή τετραπληγία), καθώς και άτομα με εντυποαναπηρία (π.χ. δυσλεξία).

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των Σταθμών Εργασίας και των προϊόντων υποστηρικτικής τεχνολογίας που τους πλαισιώνουν.

Για Άτομα με περιορισμό όρασης

Ο Σταθμός Εργασίας που υποστηρίζει την πρόσβαση ατόμων με περιορισμό όρασης αποτελείται από έναν ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή με οθόνη αφής 22’, στον οποίο έχει εγκατασταθεί το απαιτούμενο λογισμικό Ανάγνωσης και Μεγέθυνσης Οθόνης SuperNova Access Suite. Το λογισμικό αυτό σε συνεργασία με τα λογισμικά σύνθεσης φωνής Οπτική Φωναισθησία Professional και TTS Reader παρέχει φωνητική αναγγελία των δεδομένων της οθόνης του Η/Υ μέσω των ηχείων ή των ακουστικών υψηλής ποιότητας που διατίθενται, ενώ ταυτόχρονα καθιστά δυνατή την απεικόνιση των δεδομένων της οθόνης σε μεγέθυνση ή την επιλογή συνδυασμών χρωμάτων, που λόγω της έντονης αντίθεσής τους ευνοούν τους χρήστες με μειωμένη όραση.

Το λογισμικό Ανάγνωσης και Μεγέθυνσης Οθόνης είναι το βασικό εργαλείο πρόσβασης στη χρήση του Η/Υ, αφού εκτός των παραπάνω υποστηρίζει και απτική απεικόνιση, σε μορφή Braille, των δεδομένων που εμφανίζονται στην οθόνη του σταθμού εργασίας, στην ειδική οθόνη Braille ALVA USB 640, που διαθέτει 40 χαρακτήρες Braille.

Για την ταχεία μετατροπή τυπογραφικού κειμένου σε επεξεργάσιμο κείμενο και συνεπώς προσβάσιμο, ο Σταθμός Εργασίας συμπληρώνεται μ’ έναν σαρωτή Fujitsu FI-5015C, που έχει δυνατότητα ψηφιοποίησης εντύπων σε υψηλή ταχύτητα. Με τη βοήθεια του σαρωτή μετατρέπουμε οποιοδήποτε έντυπο σε εικόνα, την οποία στη συνέχεια μετατρέπουμε σε επεξεργάσιμο κείμενο με τη βοήθεια του λογισμικού Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων (OCR), ABBYY Fine Reader 10.0 Professional, που έχει εγκατασταθεί στον Σταθμό Εργασίας. Με την ολοκλήρωση της Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων, το επεξεργάσιμο κείμενο που προκύπτει είναι πλήρως προσβάσιμο στα άτομα με προβλήματα όρασης μέσω του SuperNova Access Suite.

Ο Σταθμός Εργασίας διαθέτει επίσης εκτυπωτή Braille Index Everest για την εκτύπωση κειμένων σε μορφή Braille. Συνοδεύεται από καμπίνα μείωσης θορύβου και έχει εγκατασταθεί σε παρακείμενο χώρο ώστε να μην ενοχλεί τους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης. Η παραγωγή κειμένων σε μορφή Braille γίνεται μέσω του λογισμικού Win Braille, που αναλαμβάνει τη μετατροπή – μετάφραση του όποιου ηλεκτρονικού κειμένου σε μορφή Braille και την αποστολή του στον εκτυπωτή Index Everest για να εκτυπωθεί.

Δίπλα στον Σταθμό Εργασίας έχει εγκατασταθεί ένα πλήρες σύστημα μεγέθυνσης κλειστού κυκλώματος Optelec Clearview+ Color, με οθόνη TFT 22’ σε εργονομική βάση – βραχίονα, το οποίο αποτελεί έναν ακόμη ολοκληρωμένο Σταθμό Εργασίας για άτομα με μειωμένη όραση. Η συσκευή αυτή παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να τοποθετήσει ένα βιβλίο ή ένα αντικείμενο στην ειδική επιφάνεια εργασίας κάτω από την κάμερα και να δει στην οθόνη της συσκευής το υπό μεγέθυνση βιβλίο ή αντικείμενο στον βαθμό μεγέθυνσης (από 2 έως 75 φορές) και στον τρόπο απεικόνισης (έγχρωμα, διαβαθμίσεις του γκρι, προβολές υψηλής αντίθεσης) της επιλογής του.

Για την παροχή επιπλέον ευκολίας πρόσβασης στον παραπάνω Σταθμό Εργασίας, έχει εγκατασταθεί και λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας, ο Ηλεκτρονικός Λογογράφος, που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη φωνή του χρήστη σε κείμενο ή εντολή στον Η/Υ. Τέλος η Βιβλιοθήκη διαθέτει και απτικά βιβλία εκμάθησης των WINDOWS με ανάγλυφες εικόνες, αλλά και σε μορφή Braille (στα Αγγλικά).

Πολλά από τα παραπάνω προϊόντα υποστηρικτικής τεχνολογίας και κυρίως το λογισμικό Ανάγνωσης και Μεγέθυνσης Οθόνης σε συνδυασμό με τα λογισμικά σύνθεσης φωνής, αποτελούν ιδανικά εργαλεία εξάσκησης και βοήθειας ατόμων με μαθησιακές ή παρόμοιου τύπου δυσκολίες, όπως προβλήματα δυσλεξίας, στα οποία ο Σταθμός Εργασίας που περιγράψαμε μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος.

Για Άτομα με κινητική αναπηρία

Ο Σταθμός Εργασίας που υποστηρίζει την πρόσβαση ατόμων με κινητική αναπηρία αποτελείται από έναν ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή με οθόνη αφής 22’’, που διαθέτει λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας MLS Talk & Write. Το λογισμικό αυτό έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη φωνή του χρήστη σε κείμενο ή εντολή στον Η/Υ.

Ο σταθμός αυτός πλαισιώνεται από συσκευές υποστηρικτικής τεχνολογίας εναλλακτικής πρόσβασης, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό πρόβλημα της χρήσης Η/Υ από άτομα με κινητικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν δύο εναλλακτικά πληκτρολόγια για τη χρήση του Η/Υ.

Το ένα είναι το πληκτρολόγιο μεγάλων πλήκτρων Big Keys LX, που συνοδεύεται από το προαιρετικό πλέγμα απομόνωσης πλήκτρων. Το Big Keys LX διαθέτει μεγάλα πλήκτρα 2x2 cm και βοηθά τα άτομα με προβλήματα κίνησης στα χέρια να χρησιμοποιήσουν πληκτρολόγιο. Το δεύτερο πληκτρολόγιο είναι το Cherry Keyboard με το μεταλλικό πλέγμα απομόνωσης. Πρόκειται στην ουσία για ένα συμβατικό πληκτρολόγιο, που με τη χρήση του πλέγματος διευκολύνει τα άτομα με σχετικά μικρότερα προβλήματα κίνησης των δακτύλων να χρησιμοποιήσουν τον Η/Υ.

Για να διευκολυνθεί η χρήση του ποντικιού από άτομα με κινητικά προβλήματα στα χέρια, ο σταθμός διαθέτει δύο εναλλακτικά ποντίκια, το Roller II Joystic και το Roller II Trackball. To Roller II Joystic είναι μία συσκευή που διαθέτει έναν μοχλό κίνησης και εξομοιώνει το συμβατικό ποντίκι του Η/Υ. Χρησιμοποιώντας τον μοχλό κίνησης ο χρήστης κινεί τον δείκτη του ποντικιού στην οθόνη του Η/Υ.

Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργεί και το Roller II Trackball, με τη μόνη διαφορά ότι αντί για μοχλό κίνησης, ο χρήστης περιστρέφει μία μπίλια κίνησης για να κινήσει τον δείκτη του ποντικιού. Και οι δύο συσκευές διαθέτουν πλήκτρα που αντιστοιχούν στα πλήκτρα του συμβατικού ποντικιού, αλλά υποστηρίζουν επίσης δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικών διακοπτών, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση στα πλήκτρα σε άτομα με μεγαλύτερα προβλήματα κίνησης.

Για την υποστήριξη χρηστών που χρειάζονται μεγάλα πλήκτρα για την πρόσβασή τους στη χρήση του σταθμού εργασίας, η Βιβλιοθήκη έχει προμηθευτεί 6 μεσαίους δυαδικούς διακόπτες Jelly Bean Twist. Για την πιο εργονομική τοποθέτηση μέρους του κινητού εξοπλισμού προσβασιμότητας, διατίθενται και Βραχίονες Στήριξης, που προσαρμόζονται εύκολα στα γραφεία των Σταθμών Εργασίας ή σε αναπηρικό αμαξίδιο, εάν απαιτηθεί.

Για να επιτευχθεί η μέγιστη ευελιξία συνδυασμών στις λειτουργίες που μπορούν να υλοποιηθούν με τη χρήση των διακοπτών Jelly Bean Twist, διατίθεται μία συσκευή σύνδεσης διακοπτών με Η/Υ, Don Johnston Switch Interface Pro, πάνω στην οποία μπορούμε να συνδέσουμε μέχρι 5 εξωτερικούς διακόπτες.

Πάγκος Δανεισμού

Πέραν της εγκατάστασης των δύο Σταθμών Εργασίας, προχωρήσαμε επίσης στη βελτίωση του πάγκου δανεισμού της Bιβλιοθήκης.