ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Ιστορία

Δημιουργήθηκε με την συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

Η ιστορία της δημιουργίας του UTech Lab ξεκινά το 2011. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε τότε η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, υπήρχε μεγάλη επιθυμία των επισκεπτών της Βιβλιοθήκης για εμπλουτισμό των προγραμμάτων υπολογιστών που ήδη προσφέρονταν στον χώρο της. Για τον σκοπό αυτόν το 2011 προτάθηκε από την Βιβλιοθήκη η δημιουργία ενός Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών μέσα στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Παράλληλα υπήρξε πρόταση συνεργασίας από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα για δημιουργία χώρου στον οποίο θα έφερνε τα παιδιά νεαρής ηλικίας πιο κοντά στις σύγχρονες τεχνολογίες. Η πρόταση αυτή βασίστηκε σε αντίστοιχα Αμερικανικά προγράμματα και συγκεκριμένα στο “You Media Teen Space Project” της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Σικάγο των ΗΠΑ και στο “Fabrication Lab Project” του Πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ.

Έτσι με την συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ξεκίνησε η ιδέα του σημερινού Εργαστηρίου Τεχνολογίας UTech Lab.

Ο χώρος του UTech Lab δημιουργήθηκε στο ισόγειο του κτηρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου στις αρχές του 2014. Το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος 2014 λειτούργησε δοκιμαστικά και η πλήρης λειτουργία του ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2014.

Κατά τα τέσσερα έτη λειτουργίας του, τις πρωινές ώρες, το εργαστήριο λειτουργεί για επισκέψεις Γυμνασίων και Λυκείων, και τις απογευματινές ώρες για μεμονωμένους μαθητές με συμμετοχή σε εργαστήρια. Το εργαστήριο έχει φιλοξενήσει δύο φορές τον εκπαιδευτικό διαγωνισμό Ρομποτικής First Lego League, έχει διοργανώσει Accessibility Hackathon, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις επιστήμης και Τεχνολογίας όπως το Athens Science Festival, το Athens Mini Maker Fair, την Εβδομάδα Έρευνας στην Κύπρο και άλλα.

utl