ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Πρόσβαση και χρήση του φυσικού χώρου της Βιβλιοθήκης

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφθείτε τη Βιβλιοθήκη - Ωράριο λειτουργίας

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο: 8:30-16:00
Πέμπτη: 12:00-20:00

Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου του Ιδρύματος και η πρόσβαση στην είσοδό της γίνεται μέσω εσωτερικής σκάλας από το ισόγειο.

- Για την περίπτωση επισκεπτών/τριών ΑμεΑ ή/και εμποδιζόμενων ατόμων διατίθεται ασανσέρ
- Οδηγίες παρέχονται αναρτημένες, αλλά και από το προσωπικό στην Είσοδο του Ιδρύματος
- Να υπενθυμίσουμε ότι όλοι οι χώροι του Ιδρύματος είναι Προσβάσιμοι σε όλες και όλους τους επισκέπτες.

Με την αποδοχή του κανονισμού και την εγγραφή στο Αρχείο μελών, η χρήση της Βιβλιοθήκης είναι ελεύθερη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

- Η εγγραφή μέλους γίνεται δωρεάν σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην ενότητα του Κανονισμού λειτουργίας «Εγγραφή μελών» ΕΔΩ.
- Με την εγγραφή του στη Βιβλιοθήκη, ο κάθε ενδιαφερόμενος αποκτά κάρτα μέλους με ειδικό κωδικό, που του παρέχει πρόσβαση στους χώρους και τις υπηρεσίες της.

 

Για την είσοδο/έξοδο από τη Βιβλιοθήκη

- Απαιτείται σκανάρισμα της νέας ειδικής κάρτας μέλους στη Θύρα Ελεγχόμενης Πρόσβασης*.
- Για τους μη κατόχους κάρτας προβλέπεται η έκδοση προσωρινού δελτίου εισόδου, κατόπιν συμπλήρωσης ειδικής φόρμας ‒αίτησης εγγραφής‒ με βασικά στοιχεία του επισκέπτη.
- Η φόρμα αυτή μπορεί να συμπληρωθεί και online μέσω της ιστοσελίδας μας ΕΔΩ.
- Οι μη κάτοχοι κάρτας που εισέρχονται στη Βιβλιοθήκη με τον προσωρινό κωδικό, υποχρεούνται να προσέλθουν στην Υποδοχή της για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής μέλους.

* Η Θύρα Ελεγχόμενης Πρόσβασης αποτελεί τμήμα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ραδιοσυχνοτήτων (RFID), στην εγκατάσταση του οποίου προχώρησε η Βιβλιοθήκη με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της, την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγνωστών της, όπως και τη μεγαλύτερη ασφάλεια του υλικού της. 

Ο χώρος και η χρήση του

Από τις αρχές του 2023, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένη, μετά τον ανασχεδιασμό των χώρων, των συλλογών και των υπηρεσιών της, που ξεκίνησε το 2018 με στόχο την καλύτερη προσαρμογή της στην ψηφιακή εποχή και στις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες πληροφόρησης.

Κύριο μέλημα του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι να παραμείνει η Βιβλιοθήκη σημείο συνάντησης και μελέτης για τους νέους ανθρώπους, παρέχοντας όπως πάντα τις υπηρεσίες ανοιχτής και ελεύθερης πρόσβασης προς το κοινό και συνεχίζοντας παράλληλα τις μαθησιακές της δράσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμπλουτισμό ιδιαιτέρως των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ενίσχυση των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και κυρίως του πληροφοριακού Γραμματισμού. 

Για την υλοποίηση των παραπάνω, ο νέος χώρος της Βιβλιοθήκης διαμορφώθηκε ως χώρος εξωστρεφής, ευέλικτος, με δυνατότητα πολλαπλών διαμορφώσεων, ακολουθώντας τις εξελίξεις της εποχής, οι οποίες επιζητούν από τις βιβλιοθήκες να μεταλλάσσονται σε τόπους συνάντησης και έμπνευσης, χώρους συνεργατικής μάθησης και δημιουργίας, σύνθεσης εμπειριών, ανάπτυξης ιδεών και εποικοδομητικής χρήσης των τεχνολογικών μέσων για δημιουργία νέας γνώσης.

Οι σύγχρονες αυτές τάσεις στις βιβλιοθήκες παγκοσμίως, καθορίζονται από τον εκπαιδευτικό/μορφωτικό τους ρόλο και συμβαδίζουν με τις αναπροσαρμογές στις εκπαιδευτικές μεθόδους που παρατηρούνται στις μέρες μας, οι οποίες με τη σειρά τους προσαρμόζονται στις ανάγκες και συνήθειες των νέων γενεών αναγνωστών. Οι νέοι μας σήμερα αποζητούν την εμπειρική και όχι την παθητική μάθηση, την ενεργή αλλά και συμμετοχική εμπλοκή τους στη μαθησιακή διαδικασία και βεβαίως απαραιτήτως, τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την αποτύπωση των σκέψεών τους.  

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, ενστερνιζόμενο αυτές τις αλλαγές, προχώρησε στην ανάλογη προσαρμογή της Βιβλιοθήκης του για τη δυναμική συμμετοχή της στις μελλοντικές εξελίξεις, ως ένας σύγχρονος, ενεργός και ελκυστικός μαθησιακός οργανισμός.

Φοιτητές/τριες, σπουδαστές/τριες, μαθητές/τριες και άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να αναζητούν και να βρίσκουν την πλέον επικαιροποιημένη βιβλιογραφία στους ειδικούς θεματικούς τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η ανανεωμένη σύγχρονη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ο μοντέρνος σχεδιασμός και επίπλωση επιτρέπει σε όλους τους επισκέπτες  να βρίσκονται σε ένα σύγχρονο περιβάλλον που προσφέρει λειτουργικότητα, άνεση και φιλικότητα, ένα περιβάλλον που εμπνέει την αναζήτηση της γνώσης. 

β