Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

π

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σύντομη περιγραφή του εξοπλισμού

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο με θολωτή οθόνη διαμέτρου 24,5 m, είναι αμφιθεατρικό και κατά 23,5⁰ κεκλιμένο ως προς το επίπεδο και η επιφάνεια της οθόνης του είναι σχεδόν όσο ένα στρέμμα.

Διαθέτει 278 σύγχρονα καθίσματα, εξοπλισμένα με διαδραστικές μονάδες ελέγχου και άφθονο χώρο διαδρόμων καθώς έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην άνεση των θεατών. Καθένα από τα νέα καθίσματα υποστηρίζει πλήρως το κεφάλι του θεατή και είναι κεκλιμένο αναλόγως της θέσης του στο αμφιθέατρο.

Το Πλανητάριο διαθέτει τα εξής συστήματα προβολής:

Δύο υπερσύγχρονα Ψηφιακά Συστήματα Αστρικών Προβολών (digital fulldome).

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο δημιουργεί και προβάλλει τις δικές του παραγωγές χάρη στην πληθώρα των νέων προβολικών συστημάτων που διαθέτει. Στην αίθουσα κυριαρχούν δύο υπερσύγχρονα Ψηφιακά Συστήματα Αστρικών Προβολών (digital fulldome), το DigitalSky2 της εταιρείας Sky-Skan και το Digistar της εταιρείας Evans & Sutherland.

Τα νέα αυτά συστήματα έχουν τη δυνατότητα παρουσίασης δεκάδων χιλιάδων άστρων έτσι όπως φαίνονται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μας ή του Ηλιακού μας συστήματος, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο άστρο σε απόσταση εκατοντάδων ετών φωτός από τη Γη.

Η πλοήγηση σε αυτόν τον χώρο γίνεται σε δευτερόλεπτα δημιουργώντας έτσι στους θεατές την ψευδαίσθηση μεταφοράς τους, με μία μηχανή του χώρου και του χρόνου, σε πολυδιάστατα ταξίδια μέσα στον Γαλαξία μας, αλλά και πέρα από αυτόν σε ολόκληρο το Σύμπαν των 100 δισεκατομμυρίων γαλαξιών.

Όλες οι ψηφιακές προβολές πραγματοποιούνται με το προβολικό σύστημα 6 καναλιών με προβολείς Barco F90. Οι F90 είναι η τρίτη γενιά ψηφιακών προβολέων που εγκαταστάθηκαν στο Πλανητάριο και είναι προβολείς λέιζερ-φωσφόρου, μία καινούργια τεχνολογία που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της εικόνας.

Όλα τα προβολικά συστήματα καθοδηγούνται πλήρως από ένα σύστημα αυτοματισμού με την επωνυμία «SPICE Automation», αφού τα επιμέρους στοιχεία μίας παράστασης προγραμματίζονται εκ των προτέρων, ενώ μπορεί επίσης και να ρυθμίζει όλες τις δραστηριότητες των συστημάτων που ελέγχονται από ένα κεντρικό σύστημα υπολογιστών.

Το σύστημα αυτοματισμού ελέγχει επίσης και το νέο 7-κάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου («SS 6.1 Digital Surround Sound System») συνολικής ισχύος 40.000 W, το οποίο μεταφέρει, με την βοήθεια 44 ειδικών ηχείων, τη μουσική και την αφήγηση των παραστάσεων στην αίθουσα προβολών.

Σύστημα προβολής ταινιών μεγάλης επιφάνειας IWERKS 15/70.

Ο εξοπλισμός του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει προσαρμοστεί πλήρως στις νεότερες εξελίξεις των οπτικοακουστικών παραστάσεων και της νέας υψηλής τεχνολογίας συνδυάζοντας αρμονικά την ψηφιακή τεχνολογία με την αναλογική παρουσίαση ταινιών μεγάλης επιφάνειας (Large Format).

Έτσι, χάρη στην εγκατάσταση του συστήματος προβολής κινηματογραφικών ταινιών μεγάλης επιφάνειας των εταιρειών IWERKS και CDC, οι πολυδάπανες διεθνείς παραγωγές ταινιών αυτού του τύπου προβάλλονται και στη χώρα μας. Με το προβολικό αυτό σύστημα προβάλλονται ταινίες 15/70 (με μέγεθος δηλαδή του κάθε καρέ 70 mm και 15 περφορέ), που έχουν δεκαπλάσια επιφάνεια εικόνας από τις ταινίες που προβάλλουν οι συμβατικοί κινηματογράφοι.

Οι ταινίες αυτές μεταφέρουν τους θεατές σε περιοχές του πλανήτη μας, και πέρα απ’ αυτόν, κάτι που ήταν αδύνατον μέχρι τώρα να γίνει τόσο ρεαλιστικά. Γιατί η ευκρίνεια, η φωτεινότητα της εικόνας και το τεράστιο μέγεθος της ημισφαιρικής οθόνης προκαλεί στους θεατές την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται εκεί.

Έτσι οι ταινίες αυτές λειτουργούν ως υποκατάστατα-εξερευνητές για τους θεατές μεταφέροντάς τους για παράδειγμα στην άκρη του κρατήρα ενός ηφαιστείου της Χαβάης, στην κορυφή του Έβερεστ, σε καταδύσεις στις Αυστραλιανές ακτές ή και σε έναν περίπατο στο Διάστημα και στη Σελήνη.

Με τα νέα αυτά συστήματα οι παραστάσεις του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου μετατρέπονται σε σύνθετες παραγωγές και οι επισκέπτες φεύγουν από το Πλανητάριο συνεπαρμένοι από την αίσθηση που τους προκαλεί η παρακολούθηση μίας παράστασης μέσα στον τεράστιο θόλο, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν νέες γνώσεις ως αποτέλεσμα της εμπειρίας τους αυτής.

π