ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

π

Σύστημα προβολής ταινιών μεγάλης επιφάνειας

IWERKS 15/70

Ο εξοπλισμός του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει προσαρμοστεί πλήρως στις νεότερες εξελίξεις των οπτικοακουστικών παραστάσεων και της νέας υψηλής τεχνολογίας συνδυάζοντας αρμονικά την ψηφιακή τεχνολογία με την αναλογική παρουσίαση ταινιών μεγάλης επιφάνειας (Large Format).

Έτσι, χάρη στην εγκατάσταση του συστήματος προβολής κινηματογραφικών ταινιών μεγάλης επιφάνειας των εταιρειών IWERKS και CDC, οι πολυδάπανες διεθνείς παραγωγές ταινιών αυτού του τύπου προβάλλονται και στη χώρα μας. Με το προβολικό αυτό σύστημα προβάλλονται ταινίες 15/70 (με μέγεθος δηλαδή του κάθε καρέ 70 mm και 15 περφορέ), που έχουν δεκαπλάσια επιφάνεια εικόνας από τις ταινίες που προβάλλουν οι συμβατικοί κινηματογράφοι.

Οι ταινίες αυτές μεταφέρουν τους θεατές σε περιοχές του πλανήτη μας, και πέρα απ’ αυτόν, κάτι που ήταν αδύνατον μέχρι τώρα να γίνει τόσο ρεαλιστικά. Γιατί η ευκρίνεια, η φωτεινότητα της εικόνας και το τεράστιο μέγεθος της ημισφαιρικής οθόνης προκαλεί στους θεατές την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται εκεί.

Έτσι οι ταινίες αυτές λειτουργούν ως υποκατάστατα-εξερευνητές για τους θεατές μεταφέροντάς τους για παράδειγμα στην άκρη του κρατήρα ενός ηφαιστείου της Χαβάης, στην κορυφή του Έβερεστ, σε καταδύσεις στις Αυστραλιανές ακτές ή και σε έναν περίπατο στο Διάστημα και στη Σελήνη.

π