Η Samantha Cristoforetti, αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ESA, θα αναλάβει σύντομα την διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS, διαδεχόμενη το μέλος του πληρώματος της Αποστολής 67, Oleg Artemyev.

Από την έναρξη της αποστολής της Minerva τον Απρίλιο του 2022, η Samantha Cristoforetti έχει διατελέσει επικεφαλής του τροχιακού τμήματος των Ηνωμένων Πολιτειών (USOS), επιβλέποντας τις δραστηριότητες των αμερικανικών, ευρωπαϊκών, ιαπωνικών και καναδικών μονάδων του ISS. Με την ανάληψη του νέου της ρόλου, η Cristoforetti θα γίνει η πρώτη Ευρωπαία γυναίκα που θα καταλάβει αυτή τη θέση.

Ο γενικός διευθυντής του ESA Josef Aschbacher δήλωσε σχετικά: «Η επιλογή της Samantha για αυτή την θέση δείχνει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη και την αξία που δίνουν οι διεθνείς εταίροι μας στους αστροναύτες του ESA. Καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής της Minerva συνέβαλε σημαντικά στις επιστημονικές και επιχειρησιακές επιτυχίες του Σταθμού και αναμένω ότι αυτό θα συνεχίσει και υπό τη διοίκησή της».

Η Samantha Cristoforetti θα γίνει επίσημα διοικήτρια του ISS μετά από μια τελετή παράδοσης, στην διάρκεια της οποίας ο προηγούμενος διοικητής του Σταθμού θα της παραδώσει ένα κλειδί. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο ESA - ESA Web TV.

Φωτογραφία: Η αστροναύτης του ESA Samantha Cristoforetti (Credit: ESA/NASA)

 

 

π