Η ανανέωση της τόσο ως προς τις δυνατότητες που παρέχει στους χρήστες της όσο και στις νέες εγκαταστάσεις της έχουν ως κύριο στόχο την σταδιακή δημιουργία ενός σύγχρονου υβριδικού χώρου αναζήτησης αλλά και δημιουργίας γνώσης.  Οι συλλογές της, έντυπες και ψηφιακές, επικεντρώνονται στους σύγχρονους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς, με στόχο να καλύψουν τις μαθησιακές και ερευνητικές ανάγκες των νέων και την εξοικείωση τους κυρίως με τα εφαρμοσμένα τεχνικά επαγγέλματα. Με τον τρόπο αυτό, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πρωταγωνιστικό πόλο, όπου θα είναι προσβάσιμες οι εκδόσεις, τα εξιδεικευμένα περιοδικά και οι δημοσιεύσεις που αφορούν στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, ενστερνιζόμενο τις αλλαγές που έχει επιφέρει η ψηφιακή εποχή και τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες πληροφόρησης, προχώρησε στην ανάλογη προσαρμογή της Βιβλιοθήκης του για τη δυναμική συμμετοχή της στις μελλοντικές εξελίξεις, ως ένας σύγχρονος, ενεργός και ελκυστικός μαθησιακός οργανισμός.

  • Ο μοντέρνος σχεδιαστικά ανανεωμένος χώρος φιλικός και προσβάσιμος προς όλους τους επισκέπτες φιλοξενεί αρμονικά το έντυπο με το ψηφιακό περιεχόμενο καθώς η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου καταφέρνει να ενσωματώσει τα παραδοσιακά μοντέλα με ένα εξελιγμένο ψηφιακό αρχείο εκδόσεων. Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος απέκτησε πλέον και την τεχνική δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης εικόνας και ήχου (Livestreaming). Οι ανανεωμένοι χώροι προσφέρονται για ατομική και ομαδική μελέτη με υψηλές παροχές σε ίντερνετ κ.α. Τα ειδικά διαμορφωμένα σημεία πρόσβασης για άτομα ΑΜΕΑ με ειδικούς σταθμούς εργασίας παρέχουν εξειδικευμένη υποστήριξη και ισότιμη πρόσβαση σε όλους και όλες.
  • O νέος ηλεκτρονικός Κατάλογος προσφέρει στους αναγνώστες ποικιλία ευκολιών για τις αναζητήσεις τους, αλλά και μοντέρνες τεχνικές αποθήκευσης και αξιολόγησης τίτλων μέσω του λογαριασμού τους. Μέσω του λογαριασμού τους, οι χρήστες μπορούν ακόμα να αιτηθούν την παροχή νέων τίτλων από την Βιβλιοθήκη, ενισχύοντας την επικοινωνία τους με το Ίδρυμα και έχοντας την δυνατότητα άμεσης ικανοποίησης των αιτημάτων τους.
  • Με την είσοδο του στην Βιβλιοθήκη, ο επισκέπτης θα προσέξει τον νέο Σταθμό αυτοεξυπηρέτησης αναγνωστών όπου οι ενεργοί εγγεγραμμένοι χρήστες (μέλη) έχουν τη δυνατότητα μόνοι τους, να δανειστούν ή να επιστρέψουν βιβλία, εύκολα με μία μόνο κίνηση, σκανάροντας απλώς την προσωπική τους κάρτα μέλους. Επιπλέον εκεί, μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλία που έχουν δανειστεί, όπως και να δουν πόσα και ποια βιβλία έχουν δανεισθεί και αν υπάρχουν χρεώσεις λόγω καθυστέρησης της επιστροφής τους. Τα μη μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν να εισέρχονται αφού ακολουθήσουν την καθορισμένη από τη Βιβλιοθήκη διαδικασία, για έκδοση προσωρινού κωδικού, στην είσοδό της.  Παράλληλα, έχουν προστεθεί πληθώρα αυτοματοποιήμενων μηχανισμών ώστε με ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο να αναζητούνται και εντοπίζονται οι τίτλοι.
  • Συνεχίζονται και εμπλουτίζονται τα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με κορυφαία Διεθνή Ινστιτούτα με στόχο την ενίσχυση των «Δεξιοτήτων του 21ου Αιώνα» και κυρίως του Πληροφοριακού Γραμματισμού.

 

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου

60 χρόνια προσφοράς στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση της χώρας μας

ιε