Το 2ο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου έρχεται την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 και ώρα 18:00 μέσα από το κανάλι του Ιδρύματος στο ΥouΤube με ομιλητή τον Σταμάτη Κριμιζή, Ομότιμο Διοικητή Διαστημικών Προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και Mέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μάλιστα με ένα θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον για όλους και όλες τους φίλους/φίλες του Διαστήματος! 

Τίτλος του webcast είναι “Ανθρώπινα πληρώματα από την Τροχιά Χαμηλού Ύψους (LEO) ως το Ηλιακό Σύστημα. Τι είναι εφικτό;” και θα ξεκινήσει με μία σύντομη αναφορά σε ρομποτικές αποστολές, ενώ ακολούθως θα θέσει κάποια ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη εξερεύνηση πέρα από την τροχιά της Γης.

Πρόκειται για το δεύτερο από μια σειρά ζωντανών webcasts που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου, με ελεύθερη πρόσβαση, και στόχο να ενημερώσει το κοινό πάνω σε τρέχοντα θέματα επικαιρότητας με ομιλητές επιστήμονες που έχουν διακριθεί στον τομέα τους.

Δείτε το webcast ζωντανά εδώ.

Λίγα λόγια σχετικά με το θέμα

Όπως μας έδειξε η πρόσφατη αποστολή Space-X Crew Dragon, πλησιάζει η μέρα που η μεταφορά ανθρώπων σε Τροχιά Χαμηλού Ύψους θα αποτελεί κάτι σύνηθες, όχι μόνο για αστροναύτες, αλλά και για τουρίστες.

Η προφανής ερώτηση αφορά στο επόμενο βήμα: Η επιστροφή στη Σελήνη θεωρείται δεδομένη, σίγουρα πριν το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Αλλά τι γίνεται με τη έξοδό μας προς το Ηλιακό Σύστημα;

Ως τώρα μόνο ρομποτικές διαστημοσυσκευές έχουν ταξιδέψει και προσεδαφιστεί με επιτυχία στον Άρη, την Αφροδίτη, τον αστεροειδή Έρωτα, τον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, τον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα και σε μερικά ακόμη σώματα του Ηλιακού Συστήματος. Μπορούν άραγε ανθρώπινα πληρώματα να κάνουν το ίδιο; Ποια είναι τα βασικά προβλήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος;

Δείτε επίσης:

Παράσταση «Ο Κόκκινος Πλανήτης»

Βιβλίο/Οδηγός «Ο Κόκκινος Πλανήτης

ιε