«Η σημερινή μας δωρεά νιώθουμε ότι είναι μια υποχρέωση που έχουμε προς την ελληνική κοινωνία. Το Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ έχει ως κύριο σκοπό λειτουργίας και δράσης του την τεχνική, επιστημονική και επαγγελματική εκπαίδευση, διαχρονικά όταν υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες και κρίσεις στην πατρίδα μας ήταν παρόν», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης των δύο ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Ίου και στο Κέντρο Υγείας Γενvαδίου της Ρόδου.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης, δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμα προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. «Όπως η αθόρυβη και μεγάλη προσφορά του Ευγένιου Ευγενίδη στους σεισμούς της Ζακύνθου, ή η δωρεά των 3.000.000 δολαρίων του Νικόλαου Βερνίκου-Ευγενίδη στους σεισμούς του 1999. Με το ξέσπασμα της πανδημίας έχουμε χορηγήσει πάνω από 1,5 εκ. ευρώ σε άμεσες και έμμεσες δράσεις. Ενισχύσαμε τον χώρο της παιδείας και της ψηφιακής εκπαίδευσης με την δωρεά tablets στα σχολεία, ενώ διασφαλίσαμε και την απρόσκοπτη λειτουργία των Ακαδημιών Εμπορικής Ναυτιλίας μέσω της τηλεκπαίδευσης. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, να προσφέρουμε και στην Δημόσια Υγεία, με ένα πρόγραμμα στοχευμένων δωρεών στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Αττικόν» και «Παίδων». Εκτιμήσαμε ότι ειδικά αυτές τις στιγμές, θα έπρεπε να ενισχυθούν τα νησιά μας και να στηρίξουμε την νησιωτικότητα. Είμαι νησιώτης, είμαι Κυκλαδίτης, και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η δωρεά ενός ασθενοφόρου στην Ίο, είναι αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας μας με το Κέντρο Υγείας της Ίου, ενός νησιού όπου κατά τους καλοκαιρινές μήνες εικοσαπλασιάζεται ο πληθυσμός του. Ταυτόχρονα, η καθοριστική συμβολή του Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, του κυρίου Χρήστου Ροϊλού που μας επισήμανε τις τεράστιες ελλείψεις σε ασθενοφόρο στη Νότια Ρόδο, μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι η δωρεά αυτή έχει μεγάλο αντίκρισμα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι πράξεις θα πιάσουν τόπο, με ολιστικό τρόπο. Εύχομαι το έργο σας να έχει συνέχεια στις σωστές βάσεις που έχουν ήδη τεθεί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς που μας δώσατε την δυνατότητα να κάνουμε αυτές τις μικρές πράξεις που θα βοηθήσουν τα νησιά μας», κατέληξε.

Συνολικά το Ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποίησε δωρεές που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 594.980,65 € δόθηκαν αποκλειστικά στον χώρο της Υγείας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, οι βουλευτές Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Ίου κ. Γκίκας, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Είναι συγκινητικό να βρισκόμαστε σε μια τελετή παράδοσης και παραλαβής ασθενοφόρων. Και εμείς που είμαστε από τα αστικά κέντρα ενδεχομένως να μην μπορούμε να καταλάβουμε την σημασία, κ. Ευγενίδη, της συγκεκριμένης δωρεάς λόγω της ιδιαιτερότητας των νησιών μας. Λίγος κόσμος τον χειμώνα, πολύς κόσμος το καλοκαίρι, συνεπώς ποτέ δεν μπορείς να έχεις την απόλυτη κάλυψη στο υγειονομικό προσωπικό, το οποίο χρειάζεσαι βάσει των αναγκών του καλοκαιριού. Κύριε Ευγενίδη, θέλω να σας ευχαριστήσω διότι τα χρήματα που δίνονται ως δωρεές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι χρήματα που γυρίζουν πίσω στην κοινωνία. Είναι δωρεές που το αποτύπωμά τους δεν φαίνεται στην Αθήνα, αλλά είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στις τοπικές κοινωνίες, γιατί έχει μία πλήρη εξάρτηση με την γρήγορη διακομιδή του ασθενούς» τόνισε ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με εξαιρετικές παροχές στην υγειονομική φροντίδα, με προσωπικό, τεχνολογία αλλά και μέσω της τηλε-ιατρικής, και ποιοτική φροντίδα υγείας στα επείγοντα και στις διακομιδές των ασθενών. «Η Ελλάδα έχει αυτό το μεγάλο δώρο των νησιών και το μεγάλο πρόβλημα πως καλύπτουμε τα νησιά που τον χειμώνα έχουν κάποια από αυτά 40-100 κατοίκους. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τους νησιωτικούς δήμους, φροντίζουμε, πέρα από το μόνιμο προσωπικό, να παρέχουμε την δυνατότητα σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, να μετακινούνται τους καλοκαιρινούς μήνες από κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με αυξημένες αποδοχές, στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες» είπε.

Ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστος Ροϊλός περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά. «Συνήθως ζητιανεύουμε δωρεές. Πρώτη φορά μου έτυχε να με πάρουν τηλέφωνο για να με ρωτήσουν τι ανάγκες υπάρχουν στα νησιά μας. Η Β’ Υγειονομική Περιφέρεια έχει ιδιαιτερότητες και πολυεπίπεδα προβλήματα. Το καλοκαίρι στην Ίο, ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία σε σχέση με το χειμώνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις του Κέντρου Υγείας. Αυτό το ασθενοφόρο θα βοηθήσει πάρα πολύ τις αυξημένες ανάγκες του νησιού. Το δεύτερο ασθενοφόρο θα πάει στο Γενvάδι. Η νότια Ρόδος έχει πέντε γιατρούς, η βόρεια Ρόδος έχει 450+ γιατρούς. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε την νότια Ρόδο. Μέχρι να έρθει αυτό το ασθενοφόρο που θα πάει στο Γενvάδι, το κοντινότερο ασθενοφόρο ήταν στην Αρχάγγελο και για να παραλάβει έναν ασθενή από την νότια Ρόδο και να τον πάει στο Νοσοκομείο ήθελε 150 χιλιόμετρα. Αντιλαμβάνεστε κ. Ευγενίδη πόσο σημαντική είναι αυτή η δωρεά για αυτή την περιοχή».

Το Ίδρυμα Ευγενίδου από την αρχή της πανδημίας έχει προσφέρει για ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία «Σωτηρία» 265.768 €, «Αττικόν» 138.040 €, «Παίδων» 74.052,65 €, ενώ η δωρεά των δύο ασθενοφόρων ανέρχεται στα 117.120 €. Παράλληλα, το Ίδρυμα Ευγενίδου ενίσχυσε και τον τομέα της Παιδείας με δωρεές ύψους 406.000 ευρώ. Στον τομέα της Ναυτικής Εκπαίδευσης το Ίδρυμα ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει την υλοποίηση της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ανταποκρινόμενο έγκαιρα και αποτελεσματικά στα προβλήματα που προέκυψαν από την αναστολή λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και των υπόλοιπων Δημόσιων Σχολών Κατάρτισης και Μετεκπαίδευσης.

υδ