Ο άνθρωπος ανέκαθεν αναρωτιόταν για την ύπαρξή του στη Γη, τον τρόπο και λόγο δημιουργίας του. Ζητήματα τέτοιου είδους έχουν τεθεί καθ΄ όλη την ανθρώπινη ιστορία. Αρχαίοι στοχαστές και φιλόσοφοι προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα και να ερμηνεύσουν τον μηχανισμό για την «γέννηση» της ζωής στη Γη.

Γεωλογικές μεταβολές συμβαίνουν συνεχώς στη Γη από τον σχηματισμό της μέχρι σήμερα, το ίδιο και βιολογικές μεταβολές από την πρώτη εμφάνιση της ζωής. Τα είδη των ζωντανών οργανισμών εξελίσσονται, δημιουργώντας νέες μορφές, διακλαδιζόμενα σε θυγατρικά είδη ή εξαφανιζόμενα ως αντίδραση σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πλανήτη.

Η διαδικασία της μεταβολής των τεκτονικών πλακών έχει διαδραματίσει μείζονα ρόλο στη διαμόρφωση των ωκεανών και των ηπείρων, καθώς και στη ζωή που φιλοξενούν. Ο συνδυασμός όλων των παραγόντων που σχηματίζουν τη Γη επέτρεψε την ανάπτυξη της ζωής όπως τη γνωρίζουμε.

Στα σαράντα λεπτά της παράστασης «Η ιστορία της γης» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, στο Ίδρυμα Ευγενίδου γυρίζουμε πίσω σχεδόν 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια και κάνουμε στάσεις στα μεγάλα και καθοριστικά γεγονότα.  Ο θεατής (από 10 ετών και άνω) έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τον πλανήτη Γη να ξεκινά ως ρευστό πλανητοειδές, να αποκτά οροσειρές, ηφαίστεια και ωκεανούς, να αντιμετωπίζει σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις, να μεταβάλλει τη θερμοκρασία του, όχι μόνο από φυσικά φαινόμενα αλλά και από την αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μια ιστορία με αφήγηση εύληπτη που δεν στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά και καθιστά κατανοητό παράλληλα το γεγονός ότι ενώ η ανθρώπινη επιστήμη έχει εξελιχθεί, η προσπάθειά να διευρυνθεί η γνώση για την γένεση και την εξέλιξη του Ηλιακού συστήματος συνεχίζεται..

π