Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 24 Ιουνίου 2014, η τελετή υπογραφής σύμβασης για την αποκατάσταση των ζημιών και ανακαίνιση της Α.Ε.Ν. Ιονίων Νήσων από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.

Η προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου υπολογίζεται σε ένα ποσό που προσεγγίζει τα 500.000 ευρώ και περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια της ΑΕΝ στο Αργοστόλι, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της, καθώς και την τοποθέτηση ενεργειακών παραθύρων.

Στη λιτή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας παρέστησαν, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μπούσιος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός Λ.Σ.–ΕΛ/ΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Γράτσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και στελέχη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι «η δωρεά αποδεικνύει το μέγεθος της διάθεσης της ψυχής της προσφοράς του κ. Ευγενίδη για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των προϋπολογισμών, οι Σχολές και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού δεν θα είχαν διατηρηθεί εν ζωή, «αν δεν υπήρχε η ενεργός συμμετοχή του εφοπλιστικού κόσμου, αν δεν υπήρχε η συνεισφορά μέσα από το κεφάλαιο ναυτικής εκπαίδευσης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά ότι «αμέσως μετά τους σεισμούς στην Κεφαλλονιά, ο Λεωνίδας Ευγενίδης με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε να γίνει αυτή η μεγάλη δωρεά των 500.000 για την ανακατασκευή της ΑΕΝ /Ιονίων Νήσων στην Κεφαλλονιά» και συνέχισε ότι «είναι μία πολύ μεγάλη προσφορά, προσφορά και σε έργο και που δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο του Ιδρύματος όσο και του Λεωνίδα προσωπικά, για το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς που λέγεται ελληνική ναυτιλία και ελληνική ναυτοσύνη».

Ο κ. Ευγενίδης από την πλευρά του επεσήμανε ότι αυτή η προσφορά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευγένιου Ευγενίδη, ο οποίος, όπως τόνισε, «με τρόπο καθοριστικό συνεισέφερε στην αρωγή των συνανθρώπων του που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς των Ιονίων του 1953, όντας ‘συνταυτισμένος με τη λαϊκή αγωνία κι ας βρίσκεται μακριά από αυτήν’». Επιπλέον στάθηκε στην πολυετή συνεισφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Ναυτική Εκπαίδευση, καθώς διαχρονικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και σε συνεργασία με την Πολιτεία βρίσκεται συνεχώς κοντά της.

Ο κ. Ευγενίδης, τέλος, αναφέρθηκε στην μακρόχρονη συνεισφορά του Ιδρύματος στη Ναυτική Εκπαίδευση, με δραστηριότητες όπως η διανομή ετησίως στους σπουδαστές των Ναυτικών Ακαδημιών 65 τίτλων σε 44.000 αντίτυπα περίπου, η χορήγηση 50 υποτροφιών από το 1989 έως σήμερα σε αριστούχους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και απόφοιτους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η εκπόνηση δύο ερευνών σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η ανάθεση στην Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, σύστασης ειδικής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για την προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων διδασκαλίας των ΑΕΝ, καθώς και η επικαιροποίηση των βιβλίων του Ιδρύματος, ώστε να είναι συμβατά με τις τροποποιήσεις της STCW (Manilla 2010), αλλά και ο εκσυγχρονισμός των εγχειριδίων Κατευθυνόμενης Εκπαίδευσης επί Πλοίου (ΚΕΠ).

Επισυνάπτονται οι ομιλίες του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Προέδρου Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά της σημερινής εκδήλωσης. Είναι ιδιαίτερη χαρά γιατί πρώτα από όλα ένας παλιός και εκλεκτός, προσωπικός μου φίλος, κάνει κάτι πάρα πολύ σημαντικό αποδεικνύοντας το μέγεθος κατ΄ αρχάς της διάθεσης της ψυχής της προσφοράς, την οποία έχει για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας. Είναι γεγονός ότι οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τα τελευταία χρόνια, δεν βρίσκονται ούτε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ούτε παρέχουν υπηρεσίες και υποδομές ανάλογες με αυτές τις οποίες θα έπρεπε να παρέχουν.

Και είναι διπλή ευθύνη, ευθύνη τόσο των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου από αυτή την ευθύνη, κι ευθύνη βέβαια της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού που μας έχει οδηγήσει στη μείωση των προϋπολογισμών, στη μείωση του προσωπικού, στις δυσκολίες πρόσληψης προσωπικού και στις δυσκολίες αγοράς καινούριου εξοπλισμού. Ευελπιστώ ότι μέσα στο καλοκαίρι αξιοποιώντας επιτέλους ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορέσουμε να εξοπλίσουμε τις σχολές με καινούριο ναυτιλιακό εξοπλισμό ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ και αυτό θα είναι μία σημαντική αναβάθμιση της υλικοτεχνικής τους υποδομής.

Όμως είναι σίγουρο ότι οι Σχολές και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού σήμερα δεν θα είχαν διατηρηθεί εν ζωή αν δεν υπήρχε η ενεργός συμμετοχή του εφοπλιστικού κόσμου, αν δεν υπήρχε η συνεισφορά μέσα από το κεφάλαιο ναυτικής εκπαίδευσης αλλά πάνω απ΄ όλα η προσφορά την οποία η Ένωση των Ελλήνων Εφοπλιστών έχει κάνει, προσωπική επιμέλεια του προέδρου της, του κ. Βενιάμη τον οποίο ευχαριστώ δημοσίως γιατί είναι πάρα πολλές οι φορές που με έχει πάρει στο τηλέφωνο για να ολοκληρώσουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση και επισκευή κτιρίων και βέβαια η συνδρομή όλης της εφοπλιστικής κοινότητας για επιμέρους ανάγκες που έχουν οι Ακαδημίες.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, του οποίου φέτος γιορτάζουμε τα εξήντα χρόνια λειτουργίας, είναι άμεσα συνυφασμένο με τη ναυτική εκπαίδευση.

Ως Ίδρυμα, που στόχο είχε την ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης χρόνια τώρα, παρέχει βοήθεια προς τις Ακαδημίες, εκδίδει τα εγχειρίδια και βέβαια έχει προχωρήσει και σε μία σε βάθος ανάλυση των συνθηκών της ναυτικής εκπαίδευσης μέσα από ειδικές έρευνες τις οποίες έχει κάνει, έχει καταρτίσει, τα συμπεράσματα των οποίων βρίσκονται στην διάθεσή μας.

Άλλωστε περιμένουμε τώρα και την έκδοση των συμπερασμάτων της πρόσφατης ημερίδας που έγινε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, ώστε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που χρειάζονται για το άνοιγμα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Δικιά μου φιλοσοφία και φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ότι η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να ανοίξει προς την κατεύθυνση της συμμετοχής των ιδιωτών στην παροχή ναυτικής εκπαίδευσης και πρέπει να ανοίξει στη λογική της ενίσχυσης των πηγών μέσα από το οποίο θα βγαίνουν οι Έλληνες ναυτικοί.

Για αυτό άλλωστε προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του Π.Δ. 243 για τα προσόντα των ναυτικών, ώστε σήμερα και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων να μπορούν να αποκτούν σχετικά εύκολα τη ναυτική ιδιότητα και να μπορούν να μπαρκάρουν ως προσοντούχοι σε καράβια είτε της Ελληνικής σημαίας είτε πλοία που φέρουν τρίτες σημαίες. Θέλω να πω, ότι αμέσως μετά του σεισμούς στην Κεφαλονιά, ο Λεωνίδας Ευγενίδης με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε να γίνει αυτή η μεγάλη δωρεά των 400.000 περίπου χιλιάδων ευρώ, 500.000 περίπου έχουμε φτάσει, για την ανακατασκευή της ΑΕΝ/Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά.

Είναι μία πολύ μεγάλη προσφορά, προσφορά και σε έργο και σε χρήμα, προσφορά η οποία δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο του Ιδρύματος όσο και του Λεωνίδα προσωπικά, για το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς που λέγεται ελληνική ναυτιλία και ελληνική ναυτοσύνη. Θεωρώ ότι ο κόσμος της θάλασσας έχει συμπαρασταθεί στη λειτουργία του Υπουργείου όλη αυτή τη περίοδο της κρίσης με θαυμαστό τρόπο.

Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε κάθε μέρα και να εκφράζουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όλη την προσφορά, και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» το οποίο δεν θα κουραστώ να το λέω προς όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είτε βρίσκονται στις επιχειρήσεις είτε στις άλλες Υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την παροχή Υπηρεσιών προς την Ελληνική Ναυτιλία, για τις προσπάθειές τους.

Ως αρμόδιος Υπουργός θέλω να πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, σε αυτή την περίοδο που η ελληνική ναυτιλία διακρίνεται, σε μία περίοδο από την οποία περιμένουμε πολλά από την ανάπτυξή της και σε μία περίοδο στην οποία οι καλές ειδήσεις σπανίζουν και είμαι πολύ ευτυχής να δίνουμε καλές ειδήσεις, όπως η σημερινή που είναι η απόδειξη του δείγματος της προσφοράς της μεγαλοσύνης και της αλληλεγγύης την οποία δείχνει ένα μεγάλο κομμάτι του ναυτιλιακού κόσμου προς την ελληνική κοινωνία.

Κύριε Ευγενίδη, αγαπητέ φίλε Λεωνίδα σε ευχαριστούμε πολύ, και η σημερινή σεμνή τελετή είναι μία ελάχιστη ένδειξη τιμής προς αυτό το οποίο όλοι αισθανόμαστε».

Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης:

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για το Ίδρυμα Ευγενίδου, γιατί 60 χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Ευγένιου Ευγενίδη, συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι κτηριακές υποδομές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων λόγω του πρόσφατου σεισμού στην Κεφαλονιά.

Αυτή η προσφορά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευγένιου Ευγενίδη, αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου, ο οποίος με τρόπο καθοριστικό συνεισέφερε «με ηγεμονική δωρεά», όπως ανέφερε και ο Τύπος της εποχής, στην αρωγή των συνανθρώπων του που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς των Ιονίων του 1953, όντας «συνταυτισμένος με τη λαϊκή αγωνία κι ας βρίσκεται μακριά από αυτήν».

Ένα δισεκατομμύριο δραχμές απευθείας δωρεά, κινητοποίηση Σκανδιναβικών κρατών και ναυτιλιακών εταιρειών, αγορά και άμεση αποστολή στη Ζάκυνθο ενός πλήρως εφοδιασμένου κινητού νοσοκομείου για τις άμεσες νοσηλευτικές ανάγκες των σεισμοπαθών, αποστολή λυόμενων σπιτιών στη Ζάκυνθο και στο Αργοστόλι για την ενδιαίτηση και περίθαλψη παιδιών. Αυτή ήταν και η τελευταία του πράξη πριν αποβιώσει!

Σήμερα υπολογίζουμε ότι με ένα ποσό που προσεγγίζει τα 500.000 ευρώ θα έχουμε πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια της ΑΕΝ στο Αργοστόλι, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της, καθώς και τοποθέτηση ενεργειακών παραθύρων.

Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε ότι θα έχουμε βάλει και εμείς ως Ίδρυμα Ευγενίδου ένα μικρό λιθαράκι, ούτως ώστε οι 80 περίπου νέοι και νέες που προβλέπεται να εισαχθούν τη νέα χρονιά, να βρεθούν σε μια νέα σχολή, που θα αποτελεί πρότυπο και σημείο αναφοράς και θα αντιπροσωπεύει τη μακραίωνη ναυτική παράδοση της Κεφαλονιάς.

Σε αυτή τη βάση είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προχώρησε με γενναίες δωρεές στην αποκατάσταση των υποδομών και στην αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για τις ΑΕΝ Σύρου, Ύδρας και Μακεδονίας.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, λόγω των άρρηκτων δεσμών του ιδρυτή του με την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, προσπαθεί πάντοτε στο πλαίσιο του σκοπού του και των δυνατοτήτων του και σε συνεργασία με την Πολιτεία να βρίσκεται κοντά στη Ναυτική Εκπαίδευση.

Στα 48 χρόνια που πέρασαν το Ίδρυμα Ευγενίδου εξέδωσε για την Ναυτική Εκπαίδευση 108 τίτλους βιβλίων. Σήμερα διανέμει ετησίως στους σπουδαστές των Ναυτικών Ακαδημιών 65 τίτλους σε 44.000 αντίτυπα περίπου, ενώ ταυτόχρονα πολλοί τίτλοι αποτελούν και σημαντικό βοήθημα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ Ναυτικής κατεύθυνσης.

Πέραν της συγγραφής των βιβλίων για τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει δωρίσει έναν προσομοιωτή και ένα πλήρες σύστημα ναυτιλιακού απομιμητή radar στο ΚΕΣΕΝ (το 1991) και έχει χορηγήσει 50 υποτροφίες από το 1989 έως σήμερα σε αριστούχους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, απόφοιτους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Οι αξιωματικοί αυτοί με τα προσόντα που απέκτησαν, συνεισέφεραν καθοριστικά στην προσπάθεια αναδείξεως των θέσεων της Ελλάδος σε διεθνή fora και οργανισμούς, αναλαμβάνοντας και σημαντικές θέσεις ως στελέχη του Υπουργείου και σε πολύ εξειδικευμένους τομείς.

Επιπλέον, στην προσπάθεια συνεχούς αναζήτησης τρόπων βελτίωσης της Ναυτικής Εκπαίδευσης διεξήγαγε δύο έρευνες από κοινού με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μία το 2010, για την καταγραφή των παραγόντων που επιδρούν στην προσέλκυση μαθητών στη ναυτική εκπαίδευση, και μία το 2012 για την ενεστώσα κατάσταση της ναυτικής εκπαίδευσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τους ίδιους τους σπουδαστές των ΑΕΝ.

Επίσης, τη χρονιά 2012-2013, το ΥΝΑ ανέθεσε στην Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας Ιδρύματος Ευγενίδου και ΥΝΑ, τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για την προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων διδασκαλίας των ΑΕΝ, των ΚΕΣΕΝ και των Ειδικών Σχολείων με βάση τη Διεθνή Σύμβαση STCW ΄78 (Manilla 2010). Με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα έχει ξεκινήσει και η επικαιροποίηση των βιβλίων μας, ώστε να είναι συμβατά με τις τροποποιήσεις της STCW (Manilla 2010) αλλά και ο εκσυγχρονισμός των εγχειριδίων Κατευθυνόμενης Εκπαίδευσης επί Πλοίου (ΚΕΠ), ένα αίτημα που διατυπώθηκε και κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου για τη ναυτική εκπαίδευση, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου τον Μάρτιο του 2014 υπό την αιγίδα του ΥΝΑ.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά και από πολλούς για την Ναυτική Εκπαίδευση, άλλες φορές τεκμηριωμένα και άλλες φορές όχι. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι o Έλληνας ναυτικός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στον αγώνα της ποντοπόρου Ναυτιλίας να κρατήσει τα ηνία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά και της σκληρά δοκιμαζόμενης ακτοπλοΐας, και ταυτόχρονα ένας πολίτης του κόσμου, του οποίου οι υπηρεσίες είναι πολύτιμες και αναγνωρισμένες στην παγκόσμια αγορά ναυτικής εργασίας.

Με εφόδια την επάρκεια γνώσης, την κατάρτιση, την εμπειρία και την ναυτοσύνη, περισσότεροι Έλληνες θα ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού, συνεισφέροντας έτσι στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και διεκδικώντας με συνέπεια και εξωστρέφεια ένα καλύτερο αύριο.

Επομένως, θεωρούμε αυτονόητο ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με την Πολιτεία, θα στηρίζει την Ναυτική Εκπαίδευση.


 

 

ιε