Το Ίδρυμα Ευγενίδου-Κληροδότημα «Μαριάνθη Σίμου» υποστηρίζει ως πλατινένιος χορηγός την έκθεση “Μήλος: Εναλλακτικά αρχιτεκτονικά τοπία”, που θα πραγματοποιηθεί στα Καταφύγια Αδάμαντα της Μήλου από τις 19 Ιουνίου και θα έχει διάρκεια 3 μήνες. Η έκθεση έχει ως θέμα τρεις αρχιτεκτονικές μελέτες που εστιάζουν σε αξιόλογα τοπία του νησιού, φυσικής και βιομηχανικής κληρονομιάς και θα πραγματοποιηθεί στα προσφάτως ανακαινισμένα καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο λιμάνι του Αδάμαντα. 

Έχοντας το όραμα να προστατευθεί και να προωθηθεί με γόνιμο τρόπο το νησί της Μήλου στον παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη, οι τρεις μελέτες πραγματεύονται έργα μεγάλης κλίμακας, σε τοποθεσίες με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, σε νεκρά ορυχεία και άγονους τόπους, που θα αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα βιομηχανικά κελύφη και θα αναβιώσουν τη δραστηριότητα εκεί, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Κοινό παρονομαστή αποτελεί η στροφή της τοπικής οικονομίας προς τον εναλλακτικό τουρισμό, μέσω της σύνδεσής του με τις ρίζες του τόπου και τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες. 

ΤΑ ΕΡΓΑ  

Οι τρεις μελέτες πραγματεύονται τον σχεδιασμό της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης του νησιού. Η αξιοποίηση των ιαματικών πόρων του νησιού γεννά το όραμα της Λουτρόπολις ΕΝ.Α.Λ.ΙΑ., που αναπτύσσει ένα δίκτυο ιαματικών πηγών, με ποικιλία τόσο στη μορφή (πηλοθεραπεία, ατμοθεραπεία, ιαματικά λουτρά, θαλασσοθεραπεία) όσο και στην θερμοκρασία τους. 

Στο τέλος του δικτύου, σχεδιάζεται η Αναβίωση του ορυχείου Βάνι, ενός νεκρού ορυχείου, με τον βράχο του Βάνι να αποτελεί σήμα κατατεθέν και σημερινό αξιοθέατο του νησιού. Η επέμβαση στο τοπίο γίνεται ώστε να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος που καθιστά τον τόπο μουσείο του εαυτού του και παράλληλα χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.

Το εξορυκτικό παρελθόν του νησιού δέχεται μνεία και στο τελευταίο τμήμα της έκθεσης, όπου τα γνωστά Θειωρυχεία αποκαθίστανται και επαναχρησιμοποιούνται εντάσσοντας μια νέα λειτουργία, αυτή του οινοποιείου. Πρόκειται για ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια τοπική οικονομική δραστηριότητα γίνεται πόλος έλξης εναλλακτικού τουρισμού. 

Συντελεστές: Άννα Ζούλια, Δήμητρα Κουτρουμπά, Κατερίνα Νίνου, Ευτέρπη Σπανέλλη

Τοποθεσία: Καταφύγια Αδάμαντα, Μήλος

Διάρκεια Έκθεσης: 19.06 - 15.09.2021

Εγκαίνια Έκθεσης: 19.06.2021

ιε