Ένα πρωτότυπο online χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που σας προτείνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Υπάρχει όντως ο Άγιος Βασίλης ή μήπως πίσω από αυτόν κρύβεται το πνεύμα των Χριστουγέννων; Είναι δυνατόν να υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να αγγίξουμε;

Με αφορμή το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου, «Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, οι συμμετέχοντες στο διαδικτυακό εργαστήρι, θα έχουν την ευκαιρία να αναρωτηθούν για την ύπαρξη του πιο αγαπημένου αγίου όλων των παιδιών του κόσμου. Θα έχουν την ευκαιρία επίσης να μάθουν την πραγματική ιστορία του Μεγάλου Βασιλείου και τη σύνδεσή του με τον Άγιο Βασίλη και θα γίνουν βοηθοί του, μεταφέροντας με τη σειρά τους το μήνυμα της αγάπης, της προσφοράς και της ελπίδας μέσα από τις πράξεις των ανθρώπων.

Μέσω απλών επιστημονικών πειραμάτων, τα παιδιά θα προβληματιστούν και θα ερευνήσουν αν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να δούμε, θα κατανοήσουν την ύπαρξη μη ορατών φαινομένων, όπως ο ήχος και το φως, και θα μοιραστούν σκέψεις, προβληματισμούς αλλά και συναισθήματα γύρω από τον αγαπημένο Άγιο των Χριστουγέννων.

Πριν από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, προμηθευτείτε τα παρακάτω υλικά και υλοποιήστε το πείραμα που θα βρείτε εδώ:

- 1 Γυάλινο ποτήρι ποτού (χαμηλό)
- 2-3 Χαρτοπετσέτες ή 2 φύλλα χαρτί κουζίνας
- 1 μπολ είτε πλαστικό είτε γυάλινο αρκετά βαθύ ώστε να χωράει στο εσωτερικό του το γυάλινο ποτήρι (το βάθος του μπολ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ύψος του γυάλινου ποτηριού).

Στο πρόγραμμα θα έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας και ο συγγραφέας του βιβλίου, για να μας αφηγηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες τις χριστουγεννιάτικες ιστορίες που ξεδιπλώνονται στο βιβλίο του.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών και Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010, 2019). Διάφορα έργα του έχουν επίσης αποσπάσει άλλες 15 διακρίσεις από τα λογοτεχνικά περιοδικά “Ο αναγνώστης” και Διαβάζω, από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Τέσσερα από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. 

Για τη συμμετοχή σας στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής/υπεύθυνης δήλωσης και η αποστολή της στο logistics@eef.edu.gr.

β