Το βιωματικό αυτό εργαστήρι ταξιδεύει τους/τις μαθητές/τριες πίσω στον χρόνο, μέσα από τα μονοπάτια της ιστορίας της γραφής.

Οι μαθητές/τριες γνωρίζουν τα διάφορα είδη γραφής, χρησιμοποιούν δημιουργικά τα «υλικά της γραφής» που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος διαχρονικά και κατανοούν τη συμβολή της γραφής στην ανάπτυξη και διάδοση των επιστημών, καθώς και στην εξέλιξη του πολιτισμού γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, ακολουθούν την ιστορική εξέλιξη της γραφής, ξεκινώντας μία διαδρομή από τις σπηλαιογραφίες, την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας έως και τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers).

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού στον χρόνο οι μαθητές ανακαλύπτουν τον τρόπο κατασκευής των υλικών της γραφής και καλούνται να ασχοληθούν δημιουργικά με αυτά.

Αποτυπώνουν τα μηνύματά τους σε πηλό, κερί, πάπυρο, περγαμηνή, αλλά και σε γραφομηχανή, χρησιμοποιώντας καλαμένια και ξύλινη γραφίδα, πένες, αλλά και φτερά χήνας! Επίσης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας μετατρέπουν το κείμενο που δημιούργησαν σε γραφή Braille.

Πατήστε παρακάτω στην επιλογή «ΟΛΑ ΤΑ VIDEOS» για να δείτε τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος.

β