Η τρίτη συζήτηση του κύκλου Συναντήσεις Επιστήμης του Ιδρύματος Ευγενίδου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 και ώρα 15:00, με θέμα «Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την υγεία. Η περίπτωση του Covid-19» και προσκεκλημένους ομιλητές τον Δρα Μανόλη Κογεβίνα, Καθηγητή του ISGlobal στη Βαρκελώνη, και τον Sir Andy Haines, Καθηγητή Περιβαλλοντικής Αλλαγής και Δημόσιας Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, στο Λονδίνο.

Ο Δρ Μανόλης Κογεβίνας αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων στην εμφάνιση νέων λοιμωδών νόσων, όπως η COVID-19, και στις πολιτικές διαχείρισης της υγειονομικής και οικολογικής κρίσης, και ο Sir Andy Haines μίλησε για την επίδραση και τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν στην υγεία και στην οικονομία, από την εφαρμογή μιας πολιτικής χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον τομέα των μεταφορών, των τροφίμων και της γεωργίας αλλά και της στέγασης.

Την εκδήλωση προλόγισε η Μαρία Ντερτιλή, Βιολόγος του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τρίτη  ‒διαδικτυακή‒ συζήτηση των «Συναντήσεων Επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube. 

Λίγα λόγια για το webcast

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αλλαγές στις μετεωρολογικές συνθήκες σε όλο τον πλανήτη, για τις οποίες γίνονται πολλές μελέτες προκειμένου να καταγραφούν και να εξεταστούν οι αρνητικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην υγεία. Η προβλεπόμενη κλιματική αλλαγή αναμένεται να μεταβάλει το γεωγραφικό εύρος κατανομής των ειδών και να επιβαρύνει ευαίσθητες καταστάσεις υγείας, επηρεάζοντας τελικά τη λειτουργία των συστημάτων δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.

Ταυτόχρονα, οι λοιμώδεις ασθένειες υπήρξαν συνεχής «σύντροφος» της ανθρωπότητας καθώς οι άνθρωποι εξαπλώνονταν σε όλον τον κόσμο. Οι κλιματικές αλλαγές, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η απώλεια βιοποικιλότητας συμβάλλει στην αύξηση της συχνότητας των ακραίων κλιματικών γεγονότων, απειλεί την παγκόσμια οικολογική ισορροπία και επηρεάζει τα συστήματα τροφίμων.

Αυτές οι αλλαγές μαζί με την παγκόσμια μετακίνηση πληθυσμών και την εξασθένηση των δομών της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, επηρεάζουν την εμφάνιση των νέων λοιμωδών νόσων. Η Covid-19 δεν αποτελεί εξαίρεση και είναι μία ακόμη από τις νέες ζωονόσους που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Ο καθηγητής Μανόλης Κογεβίνας είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής Severo-Ochoa στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal). Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και έχει πτυχία διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1985) και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1989). Εργάστηκε στην International Agency for Research on Cancer-IARC / ΠΟΥ στη Λυών, ήταν καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην αξιολόγηση περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων σε σχέση με την υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Τον τελευταίο χρόνο συντονίζει τις πληθυσμιακές μελέτες στην Καταλονία για τις επιπτώσεις του Covid-19. Έχει συμμετάσχει και προεδρεύσει σε πολλές διεθνείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας.

Sir Andy Haines is Professor of Environmental Change and Public Health at the London School of Hygiene and Tropical Medicine, London. He was previously Director of LSHTM for nearly 10 years. His research interests are currently on the study of environmental influences on health, including the potential effects of climate change and the health co-benefits of the low carbon economy. Haines has been a member of a number of major international and national committees including the MRC Global Health Group (chair), the WHO Advisory Committee on Health Research, the UN Intergovernmental Panel on Climate Change, and chaired the Scientific Advisory Panel for the 2013 WHO World Health Report on Research for Universal Health Coverage. He chaired the Rockefeller Foundation/Lancet Commission on Planetary Health and was co-chair of the European Academies Science Advisory Committee working group on climate change and health in Europe. Haines currently co-chairs the InterAcademy Partnership (~140 science academies worldwide) working group on climate change and health as well as the Lancet Pathfinder Commission on health in the zero-carbon economy.