ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Έκθεση

Διαδραστικά εκθέματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Ρομποτικής

Τα διαδραστικά εκθέματα προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας και να εμβαθύνει σε επιστημονικές αρχές και μαθηματικές έννοιες μέσω της αλληλεπίδρασης και του χειρισμού εργαστηριακών διατάξεων και μηχανών.

Επισκέπτες άνω των 10 ετών μπορούν να διεξάγουν πειράματα, να συλλέξουν δεδομένα, να επιλέξουν παραμέτρους έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρατηρήσουν, να εξερευνήσουν και να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία σε θεμελιώδη επιστημονικές αρχές και σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Αλληλεπιδράστε με τα διαδραστικά εκθέματα Φυσικής και εξερευνήστε θεμελιώδεις αρχές και νόμους της μηχανικής και του ηλεκτρομαγνητισμού, πειραματιστείτε με τον ήχο και το φως, αξιοποιήστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παράγετε ηλεκτρική ενέργεια, παρατηρήστε κεραυνούς να αστράφτουν, οπτικοποιήστε ηχητικά κύματα και ακολουθήστε την εξέλιξη του Σύμπαντος από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι σήμερα.

Γνωρίστε τα δομικά στοιχεία της ύλης και της ζωής, δημιουργήστε χημικές ενώσεις και δείτε τις ιδιότητές τους, παρατηρήστε δείγματα φυτικών και ζωικών ιστών μέσα από μικροσκόπια και «συνθέστε» DNA και χημικά μόρια αλληλεπιδρώντας με τα εκθέματα Χημείας και Βιολογίας.

Ακονίστε το μυαλό σας λύνοντας μαθηματικούς γρίφους και παζλ που εξάπτουν τη φαντασία, εφαρμόστε μαθηματικά θεωρήματα, εξερευνήστε τις γεωμετρικές και τοπολογικές ιδιότητες επιφανειών και δημιουργήστε ημιτονοειδή κύματα, αλληλεπιδρώντας με τα διαδραστικά εκθέματα Μαθηματικών.

Παρατηρήστε ρομπότ εν δράσει, μάθετε για την εξέλιξη των υπολογιστών ή συνθέστε κομμάτι-κομμάτι τον ταχύτερο υπολογιστή εξερευνώντας τα εκθέματα Πληροφορικής και Ρομποτικής.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

Σχολικές ομάδες: Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-16:30 (τελευταία είσοδος 15:00)

Γενικό Κοινό: Σάββατο-Κυριακή, 11:00-19:00 (τελευταία είσοδος 17:00, ελάχιστος συνιστώμενος χρόνος επίσκεψης, 90 λεπτά).

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας - Ισόγειο

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας - Ισόγειο
Photo Credits: ι.ε_

Ισόγειο
Εκθέματα Φυσικής

Το ισόγειο περιλαμβάνει τα εκθέματα Φυσικής, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο από την Κλασική και Κβαντική Φυσική, τον Ηλεκτρομαγνητισμό, το Φως, την Οπτική και τον Ήχο, έως την Κοσμολογία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν και να εξοικειωθούν με φυσικά φαινόμενα και εφαρμογές της σύγχρονης Φυσικής.

Εκτός των άλλων, μπορούν να μελετήσουν έννοιες και φαινόμενα όπως η επιταχυνόμενη κίνηση και η ελεύθερη πτώση, τα φάσματα εκπομπής αερίων, το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, η διάδοση του ήχου και τα στάσιμα κύματα.

Εξερευνήστε τον τρόπο λειτουργίας των γεννητριών και των δυναμό, των οπτικών ινών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα της θάλασσας.

Μηχανική
Εκκρεμή
Μοχλοί
Κεκλιμένο επίπεδο
Βραχυστόχρονο
Ελεύθερη Πτώση
Γυροσκοπικό ποδήλατο

Ηλεκτρομαγνητισμός
Δυναμό
Μαγνητικό πεδίο
Ηλεκτρικός κινητήρας
Νόμος Faraday
Κανόνας του Lenz
Ηλεκτρικές εκκενώσεις

Φως
Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα
Φάσματα εκπομπής
Παίξε με το φως
Απορρόφηση Ακτινοβολίας
Αορατότητα
Οπτικές Ίνες

Ήχος
Κύματα Ήχου
Ήχος στο κενό;
Μοτίβα Chladni
Σωλήνας του Kundt
Φαινόμενο Doppler

Σύμπαν
Σφαίρα
Εξέλιξη του Σύμπαντος

Ενέργεια
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ενέργεια από τα κύματα
Ανεμογεννήτρια

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας- Πρώτος όροφος

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας- Πρώτος όροφος
Photo Credits: ι.ε_

Πρώτος όροφος
Εκθέματα Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής & Ρομποτικής

Στον πρώτο όροφο οι επισκέπτες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με εκθέματα Χημείας και Βιολογίας, να συνθέσουν χημικές ενώσεις χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα, να γνωρίσουν τα δομικά συστατικά της ζωής όπως το DNA και το κύτταρο, να παρατηρήσουν τον μικρόκοσμο μέσα από επαγγελματικά μικροσκόπια και να μελετήσουν διαδικασίες όπως η φωτοσύνθεση και η αναπνοή.

Ο μαγικός κόσμος των Μαθηματικών προκαλεί τους επισκέπτες να λύσουν έξυπνους γρίφους και παζλ, εφαρμόζοντας μαθηματικά θεωρήματα και διερευνώντας σύγχρονα πεδία των μαθηματικών όπως η Τοπολογία και οι μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες.

Στα εκθέματα Πληροφορικής οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα εξαρτήματα ώστε να βελτιώσουν την απόδοση ενός υπολογιστή, να χρησιμοποιήσουν λογικές πύλες για την κατασκευή ψηφιακών κυκλωμάτων, να λύσουν αλγοριθμικά προβλήματα και να γνωρίσουν διαφορετικές μεθόδους κρυπτογραφίας.

Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τον κόσμο της Ρομποτικής και των εφαρμογών της, αλληλεπιδρώντας με τα αντίστοιχα εκθέματα.

Μπορούν να προγραμματίσουν ένα ρομποτικό όχημα ώστε να βρίσκει τον δρόμο του μέσα στον λαβύρινθο της επιλογής τους, να χρησιμοποιήσουν έναν ρομποτικό βραχίονα για την επίλυση ενός μαθηματικού γρίφου και να παρατηρήσουν ένα ανδροειδές ρομπότ, ικανό να αναγνωρίζει τις εκφράσεις του προσώπου.

Βιολογία – Χημεία
Περιοδικός πίνακας
Δομικοί λίθοι της ζωής
Κύτταρο
DNA
Ανθρώπινο γονιδίωμα
Εξέλιξη της ζωής
Ματιές στον μικρόκοσμο
Φωτοσύνθεση και αναπνοή

Μαθηματικά
Πυθαγόρειο Θεώρημα
Αριθμός π
Ημιτονοειδής συνάρτηση
Κωνικές τομές
Κανονική κατανομή (Gauss)
Μη ευκλείδειες γεωμετρίες
Τοπολογία
Βαρυτικό πηγάδι
Μαθηματικά παιχνίδια
Το πρόβλημα του πλανόδιου πωλητή
Το πρόβλημα του «Ξεχωριστού Will Hunting»

Πληροφορική
Εξέλιξη των υπολογιστών
Υλισμικό υπολογιστών
Λογικές πύλες
Αλγοριθμική επίλυση γρίφων
Κρυπτογραφία
Κίνηση ΜΑΤ
Ανίχνευση προσώπου

Ρομποτική
Αισθητήρες
Ρομπότ στον λαβύρινθο
Εκπαιδεύοντας τον Sawyer

κετ