Επέστρεψαν δυναμικά οι «Συναντήσεις Επιστήμης» που διοργανώνει ‒για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά‒ το Ίδρυμα Ευγενίδου. Η αρχή έγινε όπως πάντα διαδικτυακά, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου και τίτλος της πρώτης αυτής συνάντησης ήταν «Μαθηματικά και Σύγχρονη Επιστημονική Σκέψη».

Ο Γεώργιος Δάσιος, Ομότιμος Καθηγητής των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συνομίλησε με δύο επίσης εξέχοντες ομιλητές: τον Ιωάννη Εμμανουήλ, Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, και τον Ευστράτιο Γαλλόπουλο, Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την έναρξη της συνάντησης πραγματοποίησε ο καθ. Γεώργιος Δάσιος με την ομιλία του: «Μαθηματικά: Ένα δυναμικό ανθρώπινο κατασκεύασμα». Ακολούθως ο καθ. Ιωάννης Εμμανουήλ μίλησε για τον «Ρόλο της Μαθηματικής Παιδείας για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» και ο καθ. Ευστράτιος Γαλλόπουλος, για την «Συναρπαστική αλληλεπίδραση Μαθηματικών και Πληροφορικής». 

Ενδιαφέροντα ερωτήματα έδωσαν έναυσμα για συζήτηση, όπως:

- Τι ακριβώς είναι τα Μαθηματικά; Γιατί τα κατασκευάσαμε; Πού τα χρησιμοποιούμε και τι επιτυγχάνουμε με αυτά;
- Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει τα Μαθηματικά η σύγχρονη κοινωνία;
- Ποια είναι η σημασία της ποιοτικής αναβάθμισης της Μαθηματικής εκπαίδευσης;
- Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των Θεωρητικών Μαθηματικών για την ανάπτυξη των 
Επιστημών και της Τεχνολογίας;
- Ποια είναι εν τέλει η συναρπαστική σχέση ανάμεσα στα Μαθηματικά, την Τεχνολογία των Υπολογιστών και την Πληροφορική; 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube. 

Οι Συναντήσεις Επιστήμης που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου διαδικτυακά αποσκοπούν στη δημιουργία μίας εστίας ανταλλαγής απόψεων, ανακοινώσεων και ενημέρωσης για την πορεία των επιστημονικών εξελίξεων και ερευνών στις Θετικές Επιστήμες, από κορυφαίους επιστήμονες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι συναντήσεις καλύπτουν επιστήμες και τομείς μεταξύ των οποίων τα Μαθηματικά, η Βιολογία, η Φυσική, η Χημεία, η Κοσμολογία, το Περιβάλλον αλλά και η Πληροφορική. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα 15 σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας έχουν «συνομιλήσει» διαδικτυακά με περισσότερα από 6.000 άτομα. 

Περιλήψεις ομιλιών 

«Μαθηματικά: Ένα δυναμικό ανθρώπινο κατασκεύασμα»
Σήμερα όλο και περισσότερο ακούμε για τα επιτεύγματα των Μαθηματικών και τα χρησιμοποιούμενα Μαθηματικά Μοντέλα σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Επιπλέον, σε παγκόσμια κλίμακα, η εκπαίδευση δίνει όλο και περισσότερη έμφαση στα Μαθηματικά. Αλλά τι ακριβώς είναι τα Μαθηματικά; Γιατί τα κατασκευάσαμε; Πού τα χρησιμοποιούμε; Τι επιτυγχάνουμε με αυτά; Σε αυτά τα ερωτήματα θα εστιαστεί η παρουσίαση, στην οποία θα γίνει προσπάθεια να οριοθετηθεί μεταξύ άλλων, και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα Μαθηματικά η σύγχρονη κοινωνία. 


«Ο ρόλος της Μαθηματικής Παιδείας για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»
Τα Μαθηματικά έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στην επιστήμη και την τεχνολογία. Ο ρόλος των Θεωρητικών Μαθηματικών είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξή τους. Η ποιοτική αναβάθμιση της Μαθηματικής εκπαίδευσης θα αποτρέψει την αποξένωση και την απομάκρυνση των μαθητών/πολιτών από πολλές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα ταχύτατα στον σύγχρονο κόσμο. 
«Η συναρπαστική αλληλεπίδραση Μαθηματικών και Πληροφορικής»
Λέγεται ότι «το μέλλον τρέχει ταχύτερα απ’ όσο νομίζουμε». Χρειάζεται μαθηματική παιδεία για να το παρακολουθήσουμε και υπολογιστική σκέψη και υποδομές για να συμμετάσχουμε. Τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Τεχνολογία των Υπολογιστών εμπλέκονται άμεσα. Θα αναφερθούμε σε στιγμιότυπα από τη συναρπαστική αλληλεπίδρασή τους. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.