Το 3ο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 και ώρα 18:00 μέσα από το κανάλι του Ιδρύματος στο ΥouΤube. Καλεσμένος ομιλητής αυτή την εβδομάδα θα είναι ο Δρ Μανώλης Κέλλης, Καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιολογίας του MIT.

Το θέμα που θα συζητηθεί στο 3ο webcast είναι «Υπολογιστική βιολογία και ανθρώπινη υγεία» και αποτελεί ένα από το πιο επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα την περίοδο που διανύουμε. Ο Δρ Κέλλης θα αναφερθεί στο πώς οι νέες τεχνολογίες έχουν συμβάλει στην αποκωδικοποίηση και στην ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος και πώς έχουν μεταμορφώσει τον τομέα της ιατρικής, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον των εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας. Η υπολογιστική βιολογία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, παρέχοντας τη δυνατότητα ανάλυσης μεγάλων συνόλων βιολογικών δεδομένων, με τη βοήθεια υπερσύγχρονων μεθόδων  τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αποκωδικοποίηση πληροφοριών σχετικά με τους μηχανισμούς των διαφόρων νόσων και η αναζήτηση νέων θεραπειών τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας στο 3ο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο Δρ Κέλλης θα δώσει παραδείγματα από τη δική του έρευνα για την κατανόηση των ανθρωπίνων νόσων, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη πανδημία COVID-19, χρησιμοποιώντας υπολογιστική γονιδιωματική και βιολογικά δεδομένα μεγάλης κλίμακας. Η εργασία του αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένης της τεράστιας ανάπτυξης του τομέα της βιοπληροφορικής και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο πεδίο αυτό τα επόμενα χρόνια.

Λίγα λόγια για τον Δρα Μανώλη Κέλλη:

Συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών του τομέα της υπολογιστικής βιολογίας σε διεθνές επίπεδο. Η έρευνά του εκτείνεται σε ευρύ φάσμα τομέων και έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την παχυσαρκία, την σχιζοφρένεια, τις καρδιακές διαταραχές, τον καρκίνο και τις διαταραχές του ανοσοποιητικού, ενώ έχει ευρεία επίδραση στη μελέτη όλων των ανθρώπινων ασθενειών.

 Έχει συγγράψει πάνω από 200 δημοσιεύσεις περιοδικών, με περισσότερες από 95.000 αναφορές. Μεταξύ άλλων έχει λάβει το Προεδρικό Βραβείο για Νεαρούς Ερευνητές των ΗΠΑ στην Επιστήμη και τη Μηχανική (PECASE) από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το Μετάλλιο Mendel για Εξαιρετικά Επιτεύγματα στην Επιστήμη, το βραβείο NSF CAREER, και το Alfred P. Sloan Fellowship.

Έχει ηγηθεί αρκετών μεγάλων έργων γονιδιωματικής, συμπεριλαμβανομένου του Roadmap Epigenomics, του ENCODE, του Genotype Tissue-Expression (GTEx) και συγκριτικών έργων γονιδιωματικής σε θηλαστικά, μύγες και ζύμες.

Έζησε στην Ελλάδα και τη Γαλλία πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ. Σπούδασε και διεξήγαγε έρευνα στο MIT, στο Xerox Palo Alto Research Center και στο Cold Spring Harbour Lab.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ: compbio.mit.edu

Το 3ο live webcast που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου, με ελεύθερη πρόσβαση για όλες και όλους εσάς, αποτελεί άλλη μία ευκαιρία να ενημερωθείτε πάνω σε τρέχοντα θέματα επικαιρότητας με ομιλητές επιστήμονες που έχουν διακριθεί στον τομέα τους!