ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title= ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ title=

Επετειακό Πρόγραμμα «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21»

Έκθεση

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο δημιούργησε επετειακό πρόγραμμα με τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21» για να τιμήσει την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα έχει πανελλήνια εμβέλεια και επιδιώκει να αναδείξει τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Το πρόγραμμα εκτείνεται σε τρεις πυλώνες: την κεντρική έκθεση στο κτήριο του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, εκθέσεις σε οκτώ πόλεις της περιφέρειας και μία πλωτή έκθεση που θα ταξιδέψει σε 23 νησιά του Αιγαίου.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, στηρίζει έμπρακτα την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος με την κάλυψη μέρους του κόστους υλοποίησης των περιφερειακών εκθέσεων. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν με την αρωγή τους ακόμη επτά Ιδρύματα, και συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Λαμπράκη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Οι περιφερειακές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν σε μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (Αλεξανδρούπολη), στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη) στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Βέροιας, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, στην Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Παράρτημα Ναυπλίου) και στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Χανιά).

Η κεντρική έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Η πλωτή έκθεση με αυθεντικά αντικείμενα από τις συλλογές του ΕΙΜ και εκπαιδευτικό υλικό θα πραγματοποιηθεί με το ιστιοφόρο που παραχωρεί το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Το επετειακό πρόγραμμα με τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ‘21» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

ιε