Καλλιτεχνική απεικόνιση του Εγγύτατου του Κενταύρου και του πλανήτη που έχει εντοπιστεί εκεί ο οποίος όπως φαίνεται έχει και κάποιον… γείτονα. Credit: Wikipedia

O νέος «κυνηγός» πλανητών της NASA, το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanets Survey Satellite) ανακάλυψε δύο νέους εξωπλανήτες που κινούνται γύρω από ένα άστρο λίγο μικρότερο από τον Ήλιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 53 ετών φωτός από εμάς. Ο ένας πλανήτης έλαβε την κωδική ονομασία HD 21749c και έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. Είναι ο πρώτος τόσο μικρός πλανήτης που εντοπίζει μέχρι στιγμή το TESS. Ο δεύτερος πλανήτης έλαβε την κωδική ονομασία HD 21749b έχει ακτίνα περίπου 2,7 φορές μεγαλύτερη από την Γη και μάζα 23 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας.

Την ίδια στιγμή διεθνής επιστημονική ομάδα χρησιμοποιώντας ένα από τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή εντόπισε τα ίχνη ενός πλανήτη που κινείται γύρω από το κοντινότερο στην Γη άστρο. Στον Εγγύτατο του Κενταύρου, ένα μικρό αχνό ερυθρό νάνο που βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός από την Γη, έχει εντοπιστεί η παρουσία ενός βραχώδους πλανήτη με μέγεθος κοντινό με αυτή της Γης που ονομάστηκε Proxima b. Σύμφωνα με τους ερευνητές σε κοντινή απόσταση από τον Proxima b υπάρχει ένας ακόμη πλανήτης που ανήκει στην κατηγορία της Υπερ-Γαίας, δηλαδή πλανητών με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό της Γης αλλά μικρότερο από εκείνο του Ουρανού ή του Ποσειδώνα. Οι παρατηρήσεις θα συνεχιστούν για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του πλανήτη.

Στην ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο οι θεατές ανάμεσα στα άλλα μαθαίνουν για τις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και την μελέτη ενός εξωπλανήτη.

Δείτε το video

π