Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Κοσμολογίας McWilliams του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στις ΗΠΑ εντόπισε ένα άστρο που κυριολεκτικά φεύγει τρέχοντας από τον γαλαξία μας.

Υπάρχει μια σπάνια κατηγορία άστρων τα οποία εξαιτίας κάποιων κοσμικών φαινομένων εκδιώκονται από την περιοχή που βρίσκονται και αρχίζουν να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες μέσα στον γαλαξία τους και συνήθως τον εγκαταλείπουν.

Ένα τέτοιο άστρο είναι και το S5-HVS1 που η ερευνητική ομάδα εντόπισε σε απόσταση 29 χιλιάδων ετών φωτός από την Γη στον αστερισμό του Γερανού. Το άστρο αυτό κινείται με ταχύτητες 10 φορές μεγαλύτερες από εκείνες της συντριπτικής πλειοψηφίας των άστρων του γαλαξία μας. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το άστρο S5-HVS1 κινείται με ταχύτητα 6 εκατ. km/h και, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους (https://carnegiescience.edu/news/runaway-star-was-ejected-heart-darkness), «το άστρο θα φύγει από τον γαλαξία μας και δεν θα επιστρέψει ποτέ». Σύμφωνα με τους ερευνητές το άστρο αυτό ανήκε σε κάποιο δυαδικό σύστημα στο κέντρο του γαλαξία μας και από πριν από περίπου 5 εκατ. έτη… εξορίστηκε. Το ένα άστρο του συστήματος παγιδεύτηκε από τη βαρυτική έλξη της μεγάλης μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας. Η αλληλεπίδραση αυτή δημιούργησε ένα είδος κοσμικής «σφεντόνας» η οποία εκτόξευσε το άστρο S5-HVS1 προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με τρομερή ταχύτητα.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας εκτοξεύει άστρα έξω από αυτόν. Credit: NASA

π