Ο ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας UGC 9684 βρίσκεται περίπου 240 εκατ. έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Βοώτη. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απεικόνισε αυτόν τον γαλαξία στο πλαίσιο μιας μελέτης για γαλαξίες, στους οποίους παρατηρούνται οι περισσότερες εκρήξεις υπερκαινοφανών τύπου II.

Αυτές οι κατακλυσμιαίες αστρικές εκρήξεις σημειώνονται στο τέλος της ζωής των άστρων που έχουν πολύ μεγαλύτερη μάζα από αυτήν του Ήλιου, αφήνοντας ως λείψανο είτε έναν αστέρα νετρονίων είτε μια μαύρη τρύπα. Η έκρηξη σουπερνόβα, χάρη στην οποία το Hubble παρατήρησε τον γαλαξία αυτόν, σημειώθηκε το 2020, δεν ήταν ωστόσο η μοναδική, αφού από το 2006 έχουν παρατηρηθεί τέσσερις ακόμη τέτοιες εκρήξεις.

Απ’ ό,τι φαίνεται, μάλιστα, ο UGC 9684 συγκαταλέγεται ανάμεσα όχι μόνο στους πιο ενεργούς γαλαξίες που «φιλοξενούν» αυτού του είδους τις εκρήξεις, αλλά και σε εκείνους όπου παρατηρούνται σημαντικά επεισόδια αστρογένεσης. Το γεγονός αυτό καθιστά τον γαλαξία UGC 9684 ένα πραγματικό εργοστάσιο παραγωγής άστρων και σουπερνόβα, αποτελώντας προφανή «στόχο» για τους αστρονόμους που θέλουν να διερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος αυτά τα εκπληκτικά και βίαια φαινόμενα.

Φωτογραφία: Ο γαλαξίας UGC 9684 σε εικόνα που ελήφθη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (Credit: ESA/Hubble & NASA, C. Kilpatrick)

π