Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου κάτοικοι της Βόρειας, της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής θα έχουν την τύχη να παρατηρήσουν το εκπληκτικό θέαμα της δακτυλιοειδούς έκλειψης του Ήλιου.

Στις ΗΠΑ, η πορεία της έκλειψης θα διασχίσει το δυτικό της τμήμα, από το Όρεγκον μέχρι το Τέξας, ενώ στην συνέχεια η έκλειψη θα είναι ορατή από περιοχές του Μεξικού, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, της Νικαράγουας και του Παναμά. Τέλος, θα εισέλθει στη Κολομβία, και αφού περάσει πάνω από περιοχές της Βόρειας Βραζιλίας, θα χαθεί στον Ατλαντικό ωκεανό.

Παρ’ όλο που η διάμετρος του Ήλιου είναι 400 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Σελήνης, η απόστασή του από την Γη είναι περίπου 400 φορές μεγαλύτερη, γι’ αυτό και από τη Γη μάς φαίνεται ότι τα δύο αυτά σώματα έχουν το ίδιο σχεδόν φαινόμενο μέγεθος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ορισμένες εκλείψεις του Ήλιου είναι ολικές, με την Σελήνη να κρύβει εντελώς τον ηλιακό δίσκο.

Κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς ηλιακής έκλειψης, όμως, το φαινόμενο μέγεθος του δίσκου της Σελήνης είναι λίγο μικρότερο από αυτό του Ήλιου, με αποτέλεσμα να μην τον καλύπτει πλήρως, αφήνοντας έναν λεπτό εξωτερικό δακτύλιο ακάλυπτο, που συχνά αποκαλείται "δακτύλιος της φωτιάς".

Το αν η Σελήνη μπορεί να καλύψει πλήρως τον δίσκο του Ήλιου εξαρτάται από την απόστασή της από τη Γη. Επειδή η Σελήνη ακολουθεί μια ελαφρώς ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, μία φορά κάθε μήνα βρίσκεται στην μέγιστη απόστασή της από τον πλανήτη μας (απόγειο) και μία στην ελάχιστη (περίγειο). Επομένως, όποτε η Σελήνη βρίσκεται στο απόγειό της, ο δίσκος της φαίνεται ελάχιστα μικρότερος απ’ ό,τι συνήθως, ενώ όποτε βρίσκεται στο περίγειο εμφανίζεται ελαφρώς μεγαλύτερος.

Στις 14 Οκτωβρίου, η νέα Σελήνη θα βρίσκεται μόλις 4,5 μέρες μετά το απόγειό της, γι’ αυτό θα καλύπτει μόνο το 91% του ηλιακού δίσκου, προσφέροντας το εκπληκτικό θέμα του Δακτυλίου της Φωτιάς.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την πορεία της έκλειψης, καθώς θα διασχίζει τις ΗΠΑ, στον ακόλουθο σύνδεσμο (έναρξη αναμετάδοσης 18:30, ώρα Ελλάδας):
(44) The Ring of Fire: 2023 Annular Solar Eclipse (Official NASA Broadcast) - YouTube

Φωτογραφία: Εκπληκτική εικόνα δακτυλιοειδούς έκλειψης του Ήλιου, που ελήφθη από την διαστημοσυσκευή Hinode στις 4 Ιανουαρίου του 2011.
Credit: Hinode/XRT

π