Πριν από 100 χρόνια με τα πειράματα που έκανε ο Έρνεστ Ράδερφορντ μας οδήγησαν στην διαπίστωση ότι η μεγαλύτερη ποσότητα της μάζας ενός ατόμου είναι συγκεντρωμένη στον πυρήνα του. Οι νέες ανακαλύψεις μας έχουν οδηγήσει επίσης στις σύγχρονες υποθέσεις μιας «νέας φυσικής» όπου όλα τα επονομαζόμενα θεμελιώδη σωματίδια ίσως να είναι απλές χορδές ενέργειας και ότι ίσως το Σύμπαν να περιλαμβάνει περισσότερες διαστάσεις από αυτές που γνωρίζουμε, και ότι ίσως να υπάρχουν και άλλων ειδών σωματίδια που δεν έχουμε μέχρι τώρα ανακαλύψει. Αυτά κι άλλα πολλά «παράξενα» στοιχεία ελπίζεται να ανακαλυφτούν με την βοήθεια του «Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων» (LHC) και των Ανιχνευτών του στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) στην Ελβετία.

Οι επιστήμονες σ’ ολόκληρο τον κόσμο περιμένουν να δουν το Σύμπαν να ξαναγεννιέται με σκοπό να κατανοήσουμε καλύτερα ένα βασικό τμήμα της εξελικτικής πορείας του Σύμπαντος και να μάθουμε επί τέλους από τι αποτελείται ο κόσμος μας. Σε βάθος 100 περίπου μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ένας τεράστιος κυκλικός επιταχυντής με μήκος 27 χιλιομέτρων, αποτελείται από χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδιώσεων, χιλιάδες ηλεκτρομαγνήτες και  ερευνητικές συσκευές, και δεκάδες δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Στον LHC οι ροές των πρωτονίων επιταχύνονται σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός, εκτελώντας περίπου 11.200 βόλτες γύρω από τον κυκλικό επιταχυντή κάθε δευτερόλεπτο!

Όταν φτάσουν την επιθυμητή ταχύτητα οι ροές των πρωτονίων κατευθύνονται προς τον ανιχνευτή για να συγκρουστούν με αντίθετα κινούμενες ροές σωματιδίων στα έγκατα του επιταχυντή παράγοντας στιγμιαία τεράστια ποσά ενέργειας. Στα πειράματα αυτά έχουμε ένα δισεκατομμύριο συγκρούσεις το δευτερόλεπτο και υπολογίζεται ότι μία στα δέκα εκατομμύρια συγκρούσεις μπορεί να υποδηλώνει κάποιο νέο φαινόμενο. Κι αν όλα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί τότε θα έχουμε κατορθώσει να αποτυπώσουμε στις ειδικές συσκευές και την μνήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών τα χνάρια των συνθηκών που επικρατούσαν στις πρώτες απειροελάχιστες στιγμές της δημιουργίας πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

[CERN]

π