16 Ιουλίου 1969. Ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin, μέλη της αποστολής Apollo 11, φέρνουν την ανθρωπότητα για πρώτη φορά στη Σελήνη, με τις πατημασιές τους να βρίσκονται ακόμα στην επιφάνειά της.

Δεκέμβριος του 1972. Η τελευταία φορά που ο άνθρωπος ταξιδεύει πέρα από το φράγμα της χαμηλής τροχιάς γύρω από τη Γη (Low Earth Orbit, LEO) και προσγειώνεται στη Σελήνη με την αποστολή Apollo 17.

Αν και για πολλά χρόνια ο φυσικός μας δορυφόρος δεν δέχτηκε κάποια επίσκεψη από το ανθρώπινο είδος, οι προσπάθειες για επιστροφή στη Σελήνη αποτελούν πλέον ξανά γεγονός με το πρόγραμμα Artemis της NASA να ετοιμάζεται πυρετωδώς. Στόχος του φιλόδοξου αυτού προγράμματος είναι να φέρει τον επόμενο άνδρα αλλά και την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, ίσως και μέσα στην επόμενη πενταετία. Στα πλαίσια του Artemis θα κατασκευαστεί ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη που θα λειτουργεί ως Πύλη (εξ ου και το όνομά του Gateway), καθώς και μία βάση στην επιφάνειά της, η οποία θα καθιστά πολύ πιο εύκολη την εξερεύνηση για αστροναύτες και ρομπότ.

Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency, ESA) με το European Service Module. Το σύστημα αυτό θα παρέχει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τα απαραίτητα για τη ζωή νερό, οξυγόνο και άζωτο, στο διαστημικό σκάφος Orion, το οποίο θα μεταφέρει τους αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ενώ θα ρυθμίζει και τη θερμοκρασία. Η πρώτη δοκιμαστική μη επανδρωμένη πτήση του Orion θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της χρονιάς αυτής. Έτσι, εν αναμονή της πτήσης αυτής, η ESA κάλεσε όλο τον κόσμο να λάβει μέρος σε μια πρωτότυπη αλλά και πεντανόστιμη πρόκληση: την δημιουργία ενός… ψητού φεγγαριού μέσα στην κουζίνα!

Το «ψητό φεγγάρι» είναι πλούσιο σε μαγνήσιο (Mg), πυρίτιο (Si), σίδηρο (Fe), ασβέστιο (Ca) και οξυγόνο (O2), δηλαδή στα πιο κοινά χημικά στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς στη Σελήνη. Τα στοιχεία αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα και σε εμάς μέσω της διατροφής. Τροφές όπως οι μπανάνες και οι σοκολάτες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, η βρώμη σε πυρίτιο και σίδηρο, το γιαούρτι και τα αμύγδαλα σε ασβέστιο, ενώ το baking powder προσφέρει τον απαραίτητο «αέρα» για να φουσκώσουν οι ζύμες και τα γλυκά. Οπότε σηκώστε τα μανίκια σας, πάρτε τις κουτάλες σας, ανάψτε τους φούρνους σας και ελάτε να ψήσουμε το φεγγάρι!

Η συνταγή

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

- 3 μπανάνες
- 2 αυγά
- 1 γιαούρτι (125 ml)
- 80 γρ. αλεύρι
- 30 γρ. αλεύρι βρώμης
- 40 γρ. σκόνη αμυγδάλου
- 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 χούφτα ξηροί καρποί

Για την εκτέλεση ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Λιώνετε με ένα πιρούνι τις 2,5 μπανάνες και προσθέτετε τα αυγά. Προσθέτετε το γιαούρτι, το σιρόπι σφενδάμου και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Σε ένα άλλο σκεύος, ανακατεύετε το αλεύρι, το αλεύρι βρώμης, τη σκόνη αμυγδάλου, το baking powder και το αλάτι. Αν δεν έχετε αλεύρι βρώμης, μπορείτε απλά να κάνετε σκόνη με έναν επεξεργαστή τροφίμων δημητριακά βρώμης. Ενώνετε τα δύο μείγματα και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέτετε τις σταγόνες σοκολάτας και τους ξηρούς καρπούς. Ρίχνετε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο ταψάκι (κατά προτίμηση στρογγυλό για να θυμίζει το φεγγάρι!) και διακοσμείτε με τη μισή μπανάνα που έχει μείνει σε φέτες. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για μισή ώρα.

Τώρα έχετε το φεγγάρι ζεστό και αφράτο στο πιάτο σας! Απολαύστε το!

Πηγές:
https://blogs.esa.int/exploration/bake-the-moon/#:~:text=A%20Moon%20bread%20recipe%20challenge,by%20the%20European%20Service%20Module
https://www.nasa.gov/specials/artemis/
https://www.esa.int/Science_Exploration/Human_and_Robotic_Exploration/Orion/European_Service_Module

 

 

κετ