Ένας από τους γειτονικούς μας Νάνους γαλαξίες είναι και το επονομαζόμενο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου που βρίσκεται στο νότιο ουράνιο ημισφαίριο και πήρε αυτή την ονομασία επειδή εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1521 από τον χρονικογράφο που ακολουθούσε τον φημισμένο Πορτογάλο ναυτικό Μαγγελάνο στο ταξίδι του γύρω από τη Γη, αν και οι ιθαγενείς φυλές της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Αφρικής τον είχαν παρατηρήσει πολύ πριν την ανακάλυψη του από τον Μαγγελάνο. Σήμερα το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου παρουσιάζεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, ακόμη και στο γυμνό μάτι, στον αστερισμό Δοράς, και απέχει 169.000 έτη φωτός από ‘μας.

Παρ’ όλο που ο γαλαξίας αυτός είναι πολύ μικρότερος από τον δικό μας Γαλαξία, περιλαμβάνει μερικά από τα πιο θεαματικά αντικείμενα στον ουρανό. Τετρακόσια συνολικά νεφελώματα αερίων και σκόνης έχουν ήδη καταγραφεί, από τα οποία το πιο θεαματικό ονομάζεται Ταραντούλα γιατί λόγω του σχήματος του και με λίγη φαντασία μοιάζει αρκετά με την αράχνη της οποίας φέρει το όνομα. Το νεφέλωμα Ταραντούλα έχει διάμετρο 800 ετών φωτός ενώ συγκριτικά το Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, στον δικό μας Γαλαξία, δεν υπερβαίνει σε διάμετρο τα 25 έτη φωτός. Αν το Νεφέλωμα Ταραντούλα βρίσκονταν στην ίδια απόσταση που βρίσκεται το Νεφέλωμα του Ωρίωνα θα κάλυπτε τον μισό ουρανό μας και το φως του θα μετέτρεπε τη νύχτα σε ημέρα.

Ένα νεφέλωμα με την ονομασία Ν44C βρίσκεται στο εσωτερικό του νεφελώματος Ταραντούλα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που υφίστανται εκεί. Γιατί ενώ τα πιο γιγάντια άστρα στο Σύμπαν έχουν από 10 έως 50 φορές τα υλικά που έχει ο Ήλιος και θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 30.000 έως 50.000 βαθμούς Κελσίου, το αντικείμενο που θερμαίνει την περιοχή του N44C έχει θερμοκρασία που φτάνει τους 75.000 βαθμούς Κελσίου. Δεν γνωρίζουμε φυσικά από τι είδους άστρο προέρχεται μια τόσο υψηλή θερμοκρασία κι έτσι οι διάφοροι ερευνητές εικάζουν ότι ίσως να πρόκειται για κάποιο άστρο νετρονίων ή μια Μαύρη Τρύπα που εξέπεμπε μέχρι πρόσφατα τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας Χ και η οποία έχει, για κάποιον λόγο, ηρεμήσει προς το παρόν. Παρ’ όλα αυτά η θερμοκρασίες που επικρατούν παραμένουν υψηλές.

[Credit: AURA/ NOAO/ NSF]

π