Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η νέα αποστολή της NASA για τον Άρη θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούλιο και θα φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021. Η αποστολή Perseverance είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα με ένα ακόμη ρομποτικό όχημα που θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη. Το ρόβερ θα πραγματοποιεί κλιματικές μετρήσεις, θα συλλέγει και θα αναλύει δείγματα πετρωμάτων και εδάφους και πάνω απ’ όλα θα αναζητήσει ίχνη ζωής, έστω και μικροβιακής, που μπορεί να υπήρχε κάποτε στον πλανήτη.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα εξαιρετικά προηγμένο ρομπότ, ίσως το πιο προηγμένο από αυτά που έχουν σταλεί στον Άρη. Διαθέτει ραντάρ που θα του επιτρέπουν να «βλέπει» κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, φασματόμετρα, κάμερες για κοντινές και πανοραμικές λήψεις, μία συσκευή παραγωγής οξυγόνου από διοξείδιο του άνθρακα της αρειανής ατμόσφαιρας, αλλά και ένα drone, που είναι το πρώτο που θα σταλεί σε άλλον πλανήτη.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, στο ρόβερ θα υπάρχουν τα ονόματα 10.932.295 φίλων του Διαστήματος που συμμετείχαν στην καμπάνια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας «Στείλε το όνομά σου στον Άρη». Επιπλέον θα υπάρχουν τα στοιχεία 155 ατόμων που είχαν λάβει μέρος στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η NASA για το όνομα της αποστολής. Πρόκειται για εκείνα τα άτομα που η πρότασή τους είχε φτάσει στο

τελικό στάδιο της αξιολόγησης. Τα ονόματα εγγράφηκαν με τεχνολογία δέσμης ηλεκτρονίων σε τρία τσιπάκια, τα οποία τοποθετήθηκαν σε μία πλακέτα που αποτελεί πλέον μέρος του ρόβερ.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Στην φωτογραφία που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA απεικονίζεται η πλακέτα που τοποθετήθηκε στο ρομπότ και περιέχει τα εκατομμύρια ονόματα των φίλων του Διαστήματος. Πάνω αριστερά στην πλακέτα διακρίνονται τα τρία τσιπάκια στα οποία έχουν εγγραφεί τα ονόματα.

Credit: NASA/JPL/Caltech

π